Ως τις αρχές Μαρτίου θα έχουμε κρούσματα γρίπης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ανάγκη να εμβολιαστεί ο κόσμος για να προφυλαχτεί από τον ιό της γρίπης τόνισε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ελένη Γιαμαρέλου, μιλώντας στο radio1d.gr και στην εκπομπή «Οι Απέναντι» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Σταματόπουλο και Σάκη Αποστολάκη. Όπως είπε, παρά το ότι αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης και έχουμε περίπου 35 ασθενείς με κρούσματα γρίπης στα νοσοκομεία, αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα είναι κάτω του 10%, ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι κάτω του 20%. Πρόσθεσε ότι αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά κρούσματα θα εμφανίζονται ως τις αρχές Μαρτίου.

Η Ε.Γιαμαρέλου υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν με το εμβόλιο κατά της γρίπης οι έγκυες γυναίκες. «Οι έγκυες γυναίκες έχουν πιθανότητες 10 φορές παραπάνω να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να χάσουν και το νεογνό. Γι αυτό πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης από το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το εμβόλιο είναι εξαιρετικά ασφαλές», τόνισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών, και από τα άτομα που είναι κάτω των 6 μηνών, όλες οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα άτομα που έχουν καρδιολογικά προβλήματα, βρογχικό άσθμα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καπνιστές, άτομα με νεφρολογικά προβλήματα, οι ασθενείς που το αμυντικό τους σύστημα δεν λειτουργεί καλά, δηλαδή ασθενείς που μπορεί να κρύβουν κάποια κακοήθεια, που παίρνουν κορτιζόνη, που έχουν αιματολογικά νοσήματα, που μπορεί να έχουν δρεπανοκυτταρική αναιμία, οι παχύσαρκοι κλπ.