Ουκρανία: Να τερματιστούν οι εχθροπραξίες μέσα στην εβδομάδα ζητά ο Ποροσένκο

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι θέλει να δοθεί τέλος μέσα στην εβδομάδα στις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου έχει εκδηλωθεί μια εξέγερση φιλορώσων αυτονομιστών, ανακοίνωσε η προεδρία μετά την πρώτη συνάντηση του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη χώρα.

«Πρόκειται να παύσουμε πυρ αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας μετά τη συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουκρανία Μιχαήλ Ζουράμποφ, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία Παύλο Κλιμκίν και μια αντιπρόσωπο του ΟΑΣΕ, τη Χάιντι Ταλιαβίνι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του χθες, ανέφερε ότι θα διεξάγονται τριμερείς συνομιλίες καθημερινά στο πλαίσιο ενός σχεδίου ειρήνευσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Κάθε ημέρα κατά την οποία πεθαίνει κόσμος, κάθε μέρα κατά την οποία η Ουκρανία πληρώνει ένα βαρύ τίμημα, είναι απαράδεκτη», είπε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Για αυτό πρέπει να αποκατασταθεί η λειτουργία (των φυλακίων) των συνόρων της Ουκρανίας ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια κάθε πολίτη της Ουκρανίας που ζει στο Ντονμπάς, ανεξαρτήτως των πολιτικών συμπαθειών του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με το Κίεβο είναι ενορχηστρωμένη από τη Μόσχα, και η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις για να την καταστείλουν έχει στοιχίσει τη ζωή μέσα σε σχεδόν δύο μήνες σε πάνω από 200 ανθρώπους — αντάρτες, στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων και πολίτες.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο μεγάλες πόλεις της περιοχής Ντονμπάς, που αποτελεί τον πνεύμονα της ουκρανικής βιομηχανίας, και εδώ και μερικές ημέρες ένα τμήμα των συνόρων με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνάντησής τους προχθές Παρασκευή στο περιθώριο των τελετών για την 70ή επέτειο από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, στη Γαλλία, ο Ποροσένκο και ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να αρχίσουν το ταχύτερο διαπραγματεύσεις, παρά την κλιμάκωση των τελευταίων μηνών. Ο Πούτιν είπε ότι η προσέγγιση του νέου προέδρου της Ουκρανίας του φάνηκε «ορθή στο σύνολό της».

Ο Ζουράμποφ, ο οποίος επέστρεψε στο Κίεβο για την ορκωμοσία του Ποροσένκο, χαρακτήρισε χθες έναν «σοβαρό εταίρο» τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή του τόνου από πλευράς της Μόσχας, η οποία θεωρούσε παράνομη την φιλοδυτική μεταβατική κυβέρνηση που είχε αναλάβει την εξουσία μετά την αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στα τέλη του Φεβρουαρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ