Ουρές στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης για α’ κατοικία

ΦΩΤΟ: Radio1d.gr

ΦΩΤΟ: Radio1d.gr

Ουρές από δικηγόρους στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προσπαθούν να καταπέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά χιλιάδων δανειοληπτών για την ένταξή τους στο νέο νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για μία απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε από σειρά δυσλειτουργιών στην όλη διαδικασία, με ευθύνη και των τραπεζών που, σύμφωνα με εκατοντάδες καταγγελίες, ταλαιπωρούσαν τους δανειολήπτες εγείροντας διάφορα εμπόδια στην έκδοση βεβαίωσης οφειλών.

Στοιβαγμένοι οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες μέρες στο στενό διάδρομο του γκισέ του Ειρηνοδικείου, περιμένουν υπομονετικά άπειρες ώρες να έρθει η σειρά τους για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά των δανειοληπτών που εκπροσωπούν. Ο καθένας με έως και 50 αιτήσεις και φακέλους στα χέρια, μέσα σε ένα απίστευτο αλαλούμ, όταν δεν εκνευρίζονται, το ρίχνουν στη πλάκα, λέγοντας ότι «εδώ θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Θα φέρουμε τις οικογένειές μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα κάνουμε ρεβεγιόν στο διάδρομο, περιμένοντας να έρθει η σειρά μας για την κατάθεση των δικαιολογητικών.

ΦΩΤΟ: Radio1d.gr

ΦΩΤΟ: Radio1d.gr

Στο μικρό γραφείο που δέχεται τα δικαιολογητικά, οι υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να δέχονται φακέλους και αιτήσεις, να ελέγχουν αν είναι πλήρεις οι φάκελοι, να καταχωρούν και να πρωτοκολλούν. Μια κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν δείχνει πολιτισμένη και οργανωμένη χώρα, αλλά αντίθετα, εικόνα διάλυσης ενός κράτους που αποφασίζει και νομοθετεί στο πόδι, χωρίς καν να μπορεί να φανταστεί και να προλάβει τις συνέπειες, τόσο για μια κατηγορία επαγγελματιών, όπως οι δικηγόροι, όσο και για τους δανειολήπτες που, λόγω της ανοργανωσιάς, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της όποιας προστασίας μπορεί να τους προσφέρει ο νέος νόμος Κατσέλη. Κι αυτό χωρίς τη δική τους υπαιτιότητα.

Και πέρα από αυτή τη κατάσταση, είναι όντως απορίας άξιο, πώς θα προλάβει το Ειρηνοδικείο να ορίσει δικάσιμο για όλες αυτές τις υποθέσεις πριν από τη λήξη της χρονιάς, ώστε να υπάρξει απόφαση ένταξης των δανειοληπτών στο νέο νόμο Κατσέλη. Όπως φαίνεται, πολλοί δανειολήπτες που μπορεί οι δικηγόροι τους να πρόλαβαν να καταθέσουν τους φακέλους τους με τα δικαιολογητικά εμπρόθεσμα, πριν από τη λήξη του χρόνου, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στη προστασία της κύριας κατοικίας τους, επειδή δεν θα έχει οριστεί δικάσιμος εντός του έτους.

Αναρωτιέται κανείς τι κάνει γι αυτή τη κατάσταση ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Δεν τον απασχολεί που εκατοντάδες μέλη του κινδυνεύουν να περάσουν τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά στο διάδρομο του Ειρηνοδικείου περιμένοντας να φτάσει στο γκισέ; Δεν βλέπει κανείς στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης την ανάγκη παρέμβασης, ώστε να βοηθηθούν οι δικηγόροι, αλλά και οι δανειολήπτες. Δεν βλέπει απολύτως κανέναν λόγο να ζητήσει και να απαιτήσει παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών και των φακέλων; Δεν βλέπει ότι οι δικηγόροι – μέλη του, αλλά και χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή να είναι αιχμάλωτοι του συστήματος και της αδιαφορίας του κράτους;

ΦΩΤΟ: Radio1d.gr

ΦΩΤΟ: Radio1d.gr

Παραμένει τελικά άγνωστο, ακόμα κι αν οι δικηγόροι κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο διάδρομο του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, αν θα προλάβουν να κατατεθούν όλες αυτές οι αιτήσεις και αν η γραμματεία του Ειρηνοδικείου θα προλάβει να μελετήσει όλες αυτές τις αιτήσεις και να ορίσει δικάσιμο μέσα σε αυτές τις ελάχιστες πλέον μέρες ως τη νέα χρονιά που θα ξεκινήσει η ισχύς του νέου νόμου Κατσέλη.

A.A. / Radio1d.gr