Η Σκωτία ψήφισε «όχι» στην ανεξαρτησία με 55,4% – Συγχαρητήρια Κάμερον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον Αλιστερ Ντάρλινγκ, τον άνθρωπο που ηγήθηκε της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, καθώς με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στο δημοψήφισμα, η Σκωτία ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

Οι οπαδοί της διατήρησης της ενότητας του Μεγάλου Βασιλείου πέτυχαν ποσοστό 55,4% των ψήφων, έναντι 44,6% που έλαβε το «Ναι» (απομένει μόλις ένα εκλογικό τμήμα).

 

“Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία”, έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το “ναι” είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

 

Ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας μαζί με τους ηγέτες των άλλων δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας θα κάνει επίσημη δήλωση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στις 09.00 (ώρα Ελλάδος).

Νωρίτερα η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του “ναι” στο ιστορικό δημοψήφισμα. “Φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουμε το “ναι” που ελπίζαμε.

 

Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου”, δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

 

Ο ηγέτης της διάσπασης, Άλεξ Σάλμονς εμφανώς συντριμμένος από το αποτέλεσμα τόνισε στη σύντομη δήλωσή του: «Οι άνθρωποι που μετείχαν στην καμπάνια εμπνεύστηκαν από αυτήν. Ήμασταν όλοι μέρος αυτής. Αυτή η προσπάθεια άγγιξε ανθρώπους που πριν δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική. Όταν ξεκινούσαμε δεν περίμενα πως θα βρεθούν τόσοι άνθρωποι να στηρίξουν την προσπάθεια. Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε ως ένα έθνος»

 

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC το ποσοστό του “όχι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το “ναι”.

Σε απόλυτους αριθμούς τούτο σημαίνει πως το «Όχι» έλαβε 1.914.187 και 1.539.920 υπέρ του «Ναι». Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέβασε σχετικά νωρίς στο Twitter μια δήλωση στην οποία έδινε συγχαρητήρια στον ηγέτη της καμπάνιας των Ενωτικών Άλιστερ Ντάρλινγκ. Γύρω στις 9 ώρα Ελλάδας θα κάνει και επίσημο διάγγελμα δηλώνοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

 

Ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση της Ενωσης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

 

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγγ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ενωσης”, είπε.