«Παγώνει» το θέμα της δημιουργίας κέντρου προσφύγων στο Λαύριο

stratopedo-metanaston

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη δέσμευση του υπηρεσιακού υπουργού Επικρατείας Λευτέρη Παπαγεωργακόπουλου ότι δεν θα προχωρήσει η δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο μέχρι τις εκλογές, απέσπασε, σύμφωνα με δηλώσεις του, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

Όπως υποστηρίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, έλαβε τη δέσμευση από τον υπουργό ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί με τη νέα κυβέρνηση «ώριμα και ψύχραιμα».

Ο δήμαρχος της πόλης δηλώνει αρνητικός στη χωροθέτηση ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ. Ο κ. Λουκάς χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ακατάλληλες για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς συνορεύουν με μία ενεργή βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα).

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου πρόβλημα για τη δημοτική αρχή, καθώς το δημοτικό συμβούλιο τοποθετήθηκε αρνητικά στη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας σε όλη την περιοχή.

«Η απόφαση του δήμου είναι ξεκάθαρη, όμως από την άλλη πρόκειται για ένα πρόβλημα εθνικό, κρίσιμο και φλέγον, οπότε πρέπει να το δούμε ως ζήτημα με εθνική σημασία» παραδέχεται ο κ. Λουκάς και συμπληρώνει: «Το Λαύριο από τη δεκαετία του ’50 έχει εμπειρία με τους πρόσφυγες, λειτουργεί Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην περιοχή και έχουμε αγκαλιάσει τους ανθρώπους αυτούς. Το Λαύριο δεν υπήρξε ποτέ ρατσιστική πόλη».