Παιδική αστρολογία της Ειρήνης Μπερίκου

02ο04′ στους Δίδυμους η Νέα σελήνη στις 22 Μαίου 2020

Με ποια εφόδια επιστρέφουν τα παιδιά στο σχολείο; ή αλλιώς τί κερδίζουμε απο το κάθε παιδί με την επιστροφή του στη κανονικότητα;

Αυτό που ζήσανε ήταν μια σχολική παρενθέση στη κανονικότητα ή η προσγείωση σε μια αχαρτογράφητη νέα πραγματικότητα; Ο δυαδισμός αυτός είναι ό τι πρέπει για το χαρακτήρα της νέας σελήνης. Τα παιδιά της καραντίνας απελευθερώνονται τώρα, αφού κατ’ εμέ άδικα εγκλωβίστηκαν σε ένα φαύλο κύκλο ευθυνών και συνεπειών. Όμως, πιστεύω πως τα παιδιά μας, έπαιξαν το ρόλο τους στο κοσμικό σχέδιο (και το φεγγάρι στο διδύμους μας γεμίζει με τη χαρά και την απροσεξία των παιδιών), για να μας αποκαλύψουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, στα έντρομα ενδόμυχά μας, πως η ζωή είναι  αλλού. Κατά λάθος, είδαμε ότι η ζωή είναι στις στιγμές που μοιραζόμαστε..

ΚΡΙΟΣ  21 Μαρτιου-20Απριλίου

Θέλει πολύ να βγεί έξω, να επικοινωνήσει και να δει αν μπορεί να δώσει λύσεις. Τις είχε καλά φυλαγμένες στο μυαλό του. Όταν βρεθεί στο σχολείο θα μοιάζει με το τύπο που δεν θα μπορεί να συγκεντρωθεί στη σελίδα του, και όταν γυρνάει σπίτι θα είναι σαν αυτόν τον συγγραφέα που κλείνεται στο δωμάτιο του για να καταστρώσει και να γράψει καινούργια σχέδια. Τα εφόδια του είναι η τόλμη για ένα καλύτερο αύριο, οι καινούργιες υλοποιήσιμες ιδέες. Απλά τώρα ψάχνει το τρόπο να τις μοιραστεί. Με ποιούς? όταν οι μεγάλοι εκφράζουν ένα κόσμο που για το Κριό είναι δεσμευτικός και αυταρχικός ενώ εκείνος θέλει να αλλάξει τον κόσμο.

ΤΑΥΡΟΣ  21 Απριλίου-20 Μαΐου

Αξίες. Οι σταθερές. Συνεχίζει τη ζωή του με την αθωότητα του μωρού πως κάθε εγωισμός και καθέ βήμα μπροστά, γίνεται για την εξασφάλιση της επιβίωσης. Δεν αξίζει να σπαταλιέσαι σε παλιές φιλίες που απέδειξαν το όφελός τους. Σαν μια ήρεμη θάλασσα, ορμάνε στα αχαρτογράφητα νερά για να εμφυσήσουν απλά την έννοια της ύπαρξης. Το να αναπνέεις κανονικά, να τρώς αργά, να κοιμάσαι πολύ και να μιλάς μετρημένα είναι μια στάση πολύτιμή στη μέση του αγώνα. Αν πάνε σχολείο θα χαρακτηρίζονται απο ένα μειλίχιο χαμόγελο.

ΔΙΔΥΜΟΙ 21 Μαΐου-20 Ιουνίου

Τα φώτα ανάψτε, στρίψτε το προβολέα, αυτά τα παιδιά έχουν να μας πουν δυο λέξεις.. Ο αυθορμητισμός σώζει. Το να ζεις το σήμερα, δίνει ζωή. Τα πολλά λόγια γεμίζουν τις σιωπές, τις αμήχανες πράξεις. Θα έχει να εκφράσει ακόμα πολλές απορίες και έμαθε πάρα πολλά πράγματα για τον ευατό του, που τον άφησαν μπερδεμένο. Οι άλλοι βλέπουν ένα πιο ώριμο παιδί αλλά εκείνο δεν έχει χωνέψει ακόμα τον όγκο τον πληροφοριών και φέρεται άγαρμπα. Είναι ο αναμεταδότης, είναι αυτός που θα συλλέξει τις χρήσιμες πληροφορίες και θα τις διοχετεύσει. Αν πάει σχολείο ο Δίδυμος θα είναι χαρούμενος για να σχετιστεί ξανά, αλλά θα απαιτήσει να μπουν οι άλλοι στο πρόγραμμα του. Δεν είναι ακατόρθωτο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ 21 Ιουνίου-20 Ιουλίου

Εδώ έχουμε θέματα που αφορούν αναμνήσεις του παρελθόντος, σα να μην έχει τελείωσει η καραντίνα. Εξαιτίας φόβου βγαίνουν αλλαγμένοι τα παιδιά Καρκίνοι, περισσότερο σιωπηλοί παρακολουθούν απο ‘μακριά’ αυτά που σύνεβησαν και προετοιμάζονται για κάτι καινούργιο. Περισσότερο αυτά που έχουν γεννηθεί το πρώτο δεκαήμερο. Πάντως, είναι απο τους τύπους που με το νέο φεγγάρι φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά.Αν πάνε σχολείο δε θα τους αρέσει.

ΛΕΩΝ 21 Ιουλίου-20 Αυγούστου

Τώρα που ο κόσμος ήρθε τα πάνω κάτω, να έχεις την αυτοπεποίθηση του λιονταριού. Την δύναμη της άγριας φύσης θα την κουβαλούν μαζί τους και θα κάνουν ακόμα περισσότερους φίλους και θα επανασυνδεθούν και με παλιούς. Στερείστε τους τη μεγαλομάνια γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι να παρερμηνεύσουν κακοτοπιές. Πάντα στα φιλικά τους πλαίσια και στους νέους κύκλους εννοώ, θα έχουν και πάνω και κάτω. Αν πάνε σχολείο, θα αλωνίσουν την αυλή, θα συγκεντρώσουν την προσοχή αλλά να μη ξοδεύονται.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ 21 Αυγούστου –19 Σεπτεμβρίου

Στη νέα αρχή παίρνουν μαζί τους το πολύτιμο μάθημα μιας τακτοποιημένης ζωής με ρουτίνες και πρόγραμμα γιατί μέσα απο αυτό αισθάνονται ειδικά οι παρθένοι σα παιδιά, όχι μονο αυτόνομα αλλά και ικανά να υπηρετούν κάποιο σκοπό. Αν πάνε σχολείο ευχαρίστως θα μπούνε στη κανονικότητα και θα δίνουν το καλό παράδειγμα, κάτι που θα εκνευρίζει κάποιους και ίσως να έχουν διαμάχες. Όμως στη κοινωνία, ο ρόλος τους είναι κομβικός για κάθε έναρξη καθώς ο ερμής κυβερνά το λόγο και εν αρχή είναι ο λόγος και τα παιδιά αυτά μαθαίνουν πως η προτεραιοποίηση μας χρειάζεται.

ΖΥΓΟΣ 20 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου

Με έναν αέρα πραγματικής ωριμότητας που είναι το εφόδιο τους, έρχονται να καλλιεργήσουν σχέσεις που άφησαν πίσω, με αναπτυγμένη διπλωματία και πιθανές πολλές μετακινήσεις, η νέα σελήνη θα φέρει αυτά τα παιδιά πιο κοντά στα όνειρά τους. Αν πάνε σχολείο θα έχουν καλύτερη εικόνα για τους δασκάλους  ή θα πάρουν κάποια απογοήτευση απο αυτούς γιατι δεν θα θέλουν πάλι να κλειστούν σε αίθουσα αλλά θα ξεφεύγουν με το μυαλό τους στο καλό καλοκαίρι. Προσέξτε και την υγεία τους απο πιθανές μολύνσεις.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ 21 Οκτωβρίου-20 Νοεμβρίου

Ψάχνουν μέσα τους την εσωτέρικη γαλήνη, συνομιλούν με ανθρώπους και χτίζουν το κώδικα ασφάλειας στη νέα εποχή. Έχοντας εμπιστοσύνη στον ευατό μας, το εφόδιό τους σα γνήσιοι σκορπιοί, πολεμάμε αβίαστα κάθε ατυχία. Βιώνουν τις απογοητεύσεις των άλλων σαν δικές τους, για αυτό παθιάζονται. Τώρα, χτίζουν τοίχους προστασίας και αυτό είναι καλό. Με πάθος και ήρεμη δύναμη, θα βγουν να βιώσουν τη νέα αρχή ντυμένοι στα μαύρα. Αν πάνε σχολείο, θα είναι στο ρόλο του μέντορα για άλλα παιδιά.

ΤΟΞΟΤΗΣ 21 Νοεμβρίου-20 Δεκεμβρίου

Καλόμαθε στο σπίτι, και ο μικρός τοξότης δε θα καταλάβει καν πως πρόκειται για νέα αρχή. Ωστόσο, θα του το δώσουν οι άλλοι να το καταλάβει, απο το σπίτι θα έρθει μια καταπίεση, και οι γύρω του θα απαιτούν να μην μένει κλεισμένο. Αν πάει σχολείο θα προσπαθήσει να διευκρινήσει ποιός είναι ο κύκλος του και τις επαφές του. Θα νιώσει μπερδεμένο και απογοητευμένο γιατί φέρνει μαζί του το αίσθημα της δικαιοσύνης ανέκαθεν, το εφόδιό του. Και η κοινωνία  μας δεν ανθίζει απο ευνομία και ευταξία..πείτε του να μιλάει.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 21 Δεκεμβρίου-20 Ιανουαρίου

Δεν μασάνε απο μοναξιά, θα πρέπει όμως να επανενταχτούν σε μια κανονικότητα για να μη τους στοιχειώνει ο μοναχισμός που απλά είναι μια στάση, μια επιλογή ζωής. Μπορούν να γίνουν καλοί εργάτες μέχρι να φτάσουν τη κορυφή, και η νέα σελήνη τους φέρνει μπροστά σε νέα καθήκοντα, περισσότερη κινητικότητα καθημερινά, ίσως και άθληση. Αντιλαμβάνονται πως η οργάνωση εκκρεμοτήτων θα τους εντάξει ομαλά στο σήμερα. Οι καινούργιοι κανόνες θα υιοθετηθούν με ευλάβεια απο αυτά, και είναι απο τα παιδιά που θα πρέπει να πάνε σχολείο. Αν τα αφήσατε και άλλο μακριά, κατοχυρώνετε μια θέση σε ένα νευρικό καλοκαίρι.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ 21 Ιανουαρίου- 20 Φεβρουαρίου

Φυσικά και τους θέλουμε, τους θέλει το σύμπαν όχι για τη στενοκεφαλιά τους αλλά για το αίσθημα υπέρ των αδυνάτων, για την ύπαρξη φιλίας, και για τη μάχη κατά του ρατσισμού, του σεξισμού κτλ. Μπορούν άνετα να σηκώσουν τη σημαία έναρξης μιας αχαρτογράφητης πραγματικότητας. Με γνήσιο ενδιαφέρον για να δημιουργήσουν ένα νέο χόμπυ και να νιώσουν χαρά για κάθε αλλαγή, το εφόδιό τους. Αν πάνε σχολείο, το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέχουν τα αποκτήματα τους, το χαρτζιλίκι τους. Αν το δώσουν για καλή πράξη, αν δώσουν κάτι παραπάνω απο αυτό που έχουν, δεν είναι γιατι δεν σέβονται τους κανόνες απόστασης. Ο γνήσιος χαρακτήρας τους είναι δοτικός χωρίς ατομικό συμφέρον και συναισθηματισμό. Εκεί λίγο ας δούμε πως μπορούμε, να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να χρωματίσουν πιο έντονα με λέξεις το συναίσθημά τους.

ΙΧΘΥΣ 21 Φεβρουαρίου-20 Μαρτίου

Η νέα σελήνη στους Διδύμους δείχνει σε όλη την οικογένεια τον απεγκλεισμό, το άνοιγμα προς τα εξω. Τα παιδιά Ιχθείς θα το εκφράσουν αυτό με πρωτόγνωρο δυναμισμό μιας και αυτό θα έρθει σε αντίθεση με τους κανόνες του σπιτιού. Πιστεύουν και διαισθάνονται πράγματα που αδυνατούμε να καταλάβουμε ως μεγάλοι, για αυτό θα έλεγα καλλιεργείστε τον εσωτερισμό μαζί και ανοιχτείτε στον κόσμο χωρίς φόβο και πάθος, το εφόδιό τους. Θα τα βοηθήσει αν πάνε σχολείο να διώξουν παλιές ανασφάλειες, σε σημείο που οι άλλοι θα απογοητευτούν απ αυτά. Όμως αυτά τα παιδιά μας μαθαίνουν πως όλα χρειάζονται , κάθε ένεργεια στο σύμπαν, καλή και κακή, είναι εδώ για το επόμενο εξελικτικό βήμα. Αν μετακομίζεται κιόλας,  θα του κάνει αρκετό καλό.

Ειρήνη Μπερίκου