Παλαγγιά: Αν ήταν η Ολυμπιάδα θα είχε ταφεί μόνη της, υπάρχουν άλλοι 10 νεκροί

Πέντε είναι ο ελάχιστος αριθμός των νεκρών στην Αμφίπολη εκτίμησε η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Όλγα Παλαγγιά, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τα αποτελέσματα των ερευνών στα οστά που βρέθηκαν στον τύμβο Καστά.

 

«Στην ανακοίνωση είπαν ότι βρήκαν 550 οστά και οι 5 σκελετοί που έχουν παρουσιάσει είναι από τα 157 οστά. Μένουν άλλα 400 οστά προς εξέταση. Από ό,τι κατάλαβα μας λείπουν άλλοι 10 νεκροί», δήλωσε η κ.Παλαγγιά στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

 

«Ο τάφος είναι μακεδονικός που ξαναχρησιμοποιήθηκε ύστερα από ορισμένους αιώνες. Ξεκινάει ίσως από τον 4ο αιώνα. Μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.Χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «ο ένας από τους νεκρούς είναι χτυπημένος από όπλο»

 

Και εκείνη απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ταφεί η Ολυμπιάδα στον τύμβο της Αμφίπολης, υπογραμμίζοντας ότι«η Ολυμπιάδα θα είχε ταφεί μόνη της. Δεν θα ήταν με ένα νεογέννητο μέσα ούτε με μερικούς άνδρες».

 

«Η Ολυμπιάδα γνωρίζουμε από επιγραφικά δεδομένα ότι θάφτηκε στην Πύδνα, όπου και δολοφονήθηκε. Εχουν βρεθεί τρεις επιγραφές στην Πύδνα. Η μία ήταν από τον τάφο της Ολυμπιάδας και οι άλλες δύο βρέθηκαν σε άλλους τάφους που αυτοπροσδιορίζονται ως τάφοι στον τάφο δίπλα της Ολυμπιάδας», σημείωσε.