Παλεύουν με τα κύματα για να σώσουν 700 μετανάστες

Υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες διεξάγεται η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων παράτυπων μεταναστών στο φορτηγό πλοίο «Μπάρις» υπό σημαία Κιριμπάντι, το οποίο από τα ξημερώματα έχει μείνει ακυβέρνητο, ενώ έπλεε 30 μίλια νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

 

Επιτόπου βρίσκεται η φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών, ως τοπικός διοικητής, έπειτα από εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

 

Κοντά στο πλοίο βρίσκονται, επίσης, παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ενώ στην περιοχή πετάει ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Ηδη από το ελικόπτερο επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο διασώστες, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης.

Ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια παραπλέοντος εμπορικού πλοίου να ρυμουλκήσει το ακυβέρνητο σκάφος, αυτήν τη στιγμή η φρεγάτα ΥΔΡΑ ανέλαβε να το προσεγγίσει προκειμένου να το ρυμουλκήσει προς την Κρήτη.

Η επιχείρηση διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι βόρειοι, βορειοδυτικοί εντάσεως 8 μποφόρ και το ύψος του κύματος φθάνει τα 3 μέτρα.

Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Η επιχείρηση διεξάγεται σε απόσταση 60- 70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλοίο επιβαίνουν περίπου 700 παράνομοι μετανάστες.