Πανεθνικό lockdown και σχολεία: Ποια θα λειτουργήσουν -Πώς θα πηγαίνουν οι μαθητές

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας θα ανακοινώσουν το πανεθνικό lockdown, το οποίο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών εβδομάδων και φέρει ανατροπές ξανά στην καθημερινότητα όλων, ακόμα και των μαθητών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν τα λύκεια, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα γυμνάσια, αν και φαίνεται πως και αυτά θα κλείσουν και οι δύο βαθμίδες θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση. Από την άλλη πλευρά, ανοιχτά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, η επιτροπή εισηγήθηκε να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά γιατί τα παιδιά του δημοτικού μεταδίδουν διαφορετικά τον ιό, σε πολύ μικρότερο βαθμό και νοσούν πολύ ελαφρύτερα από τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα παιδιά του δημοτικού με δυσκολία μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση.

Οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί, όπως αποκάλυψε επίσης ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σημείωσε ότι με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν και τα φροντιστήρια. «Εάν φτάσουμε στο σημείο να χρειάζεται περιορισμός της κυκλοφορίας των γονέων λόγω των παιδιών, τότε ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και τα δημοτικά», επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Από την πρώτη στιγμή που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση να λαμβάνει διάφορες σειρές μέτρων, είχε ξεκαθαριστεί πως τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείνουν σε περιπτώσεις lockdown, αλλά και τα πρώτα που θα ανοίγουν με την άρση των μέτρων.

Μοντέλο Θεσσαλονίκης και Σερρών για τα λύκεια – Ερωτηματικό τα γυμνάσια
Τα λύκεια λοιπόν θα παραμείνουν κλειστά όσο διαρκέσει το lockdown, καθώς θα ακολουθηθεί το μοντέλο που επελέγη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα γυμνάσια. Υπενθυμίζεται πως για Θεσσαλονίκη και Σέρρες πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν πως τα παιδιά λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. «Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown, δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω», τονίζουν οι πηγές.

Η μετάβαση στο σχολείο και το SMS
Η μετάβαση των μαθητών/τριών από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS-Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.


Πηγή: iefimerida.gr