Πάνω από €200 εκατ. το «χαράτσι» στον Τουρισμό με τα προτεινόμενα μέτρα

Την οικονομική εκτίμηση του ΙΤΕΠ (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων) αναφορικά με τα σενάρια φορολογικών επιβαρύνσεων και των αντίστοιχων οικονομικών επιπτώσεων τους, που θα προκύψουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εφόσον αυτά θεσπιστούν, δημοσιοποιεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

 

Δηλαδή είτε στην επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από 1-5 ευρώ στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είτε στην επιβολή φόρου 3-5% ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία κατηγοριών 3*-5*, σε νησιά του Αιγαίου με πάνω από 3.100 κατοίκους.

 

Σύμφωνα με αυτά, μια πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1-5 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, η πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 147,6 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο ουσιαστικά θα αποτελεί ένα οριζόντιο φόρο ύψους 14,6% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, τονίζει το ΞΕΕ.

 

Παράλληλα μια πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα των νησιών του Αιγαίου, αναμένεται, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, να προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 64,3 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή ένα φόρο σε ποσοστό 6,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.