Παράδοση της χώρας άνευ όρων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Κάποτε υπήρχε η έκφραση «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;». Αυτή η έκφραση περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο τη κατάσταση της χώρας, το μπάχαλο που επικρατούσε, με ευθύνη πάντα βέβαια των κυβερνήσεων και των πολιτικών που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το πώς θα πλουτίσουν. Και βέβαια πολλοί αποχώρησαν πάμπλουτοι από τον στίβο της πολιτικής. Γι αυτό και κάποιους δεν τους βλέπουμε πλέον στο προσκήνιο και στην ενεργό δράση.

Αλλά τώρα, αυτή η ερώτηση που παλιότερα υπήρχε στα χείλη όλων, έχει πλέον απαντηθεί. Τη χώρα την κυβερνούν οι δανειστές. Από την εποχή του πρώτου μνημονίου που έθεσαν τους όρους τους για το πώς θα πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα, σιγά – σιγά, κάθε κυβέρνηση που περνούσε παρέδιδε ακόμη ένα κομμάτι εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές υπογράφοντας νέες συμφωνίες και κάνοντας άτακτη υποχώρηση σε οποιαδήποτε απαίτηση προέβαλαν οι δανειστές. Πάντα για το καλό της χώρας. Για να φτάσουμε σήμερα στο απόλυτο ξεπούλημα της χώρας στο Υπερταμείο – δηλαδή στους δανειστές – και μάλιστα για 99 χρόνια. Ήταν ανήκουστο αυτό που έκανε η κυβέρνηση των Σαμαρο-Βενιζέλων με το ξεπούλημα μέρους της χώρας, των φιλέτων της, μέσω της ίδρυσης του ΤΑΙΠΕΔ. Και ήρθε τώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να ξεπουλήσουν τα πάντα μέσω του Υπερταμείου. Όλο τον εθνικό πλούτο της χώρας, όλο το μέλλον της, όλη την προοπτική ανάπτυξης υπέρ της ίδιας της χώρας. Όλα ξεπουλήθηκαν στους δανειστές που με τη σειρά τους θα τα ξεπουλήσουν σε ξένες εταιρείες και οι Έλληνες θα καταντήσουν δούλοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα, να δουλεύουν άπειρες ώρες χωρίς κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις, με μισθούς πείνας.

Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχώρησε ακόμη περισσότερο. Παρέδωσε τη χώρα άνευ όρων στους δανειστές. Έδωσε τη δυνατότητα στο «Υπερταμείο» και τις θυγατρικές του να θεσπίζουν με δικούς τους κανονισμούς παρεκκλίσεις από την εθνική νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων για αναθέσεις πάνω και κάτω από τα χρηματικά όρια που προβλέπονται με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4412/2016. Έτσι λοιπόν, απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις θα μπορεί να κάνει η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Την τροπολογία κατέθεσαν στη Βουλή και την υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει ήδη για το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είχε αναλάβει το εν μέρει ξεπούλημα της χώας. Και τώρα ισχύει για το Υπερταμείο που ανέλαβε το πλήρες ξεπούλημα της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, η δυνατότητα έκδοσης ίδιων κανονισμών αναθέσεων δικαιολογείται από τη φύση των εν λόγω φορέων…