«Παραλύει» η χώρα από τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στο… «ρελαντί» μπαίνει η οικονομία της χώρας, καθώς από τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού έχουν «παγώσει» τόσο η παραγωγή όσο και η μεταφορά προϊόντων. Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους και ξεκινούν πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνειακών σταθμών που ξεπερνούν και τις έξι ώρες. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 10.000 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα παραμένουν στους δρόμους της χώρας. Οι αγρότες δίνουν νέο ραντεβού σήμερα το μεσημέρι στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη στις 3 μ.μ., όπου εγκαινιάζει την έκθεση Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Στο μπλόκο της Νίκαιας προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, αεροδρομίων και λιμανιών.

Τα μπλόκα

Κλειστή παρέμεινε χθες για αρκετές ώρες η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα, για άλλη μία φορά, να έχουν αποκοπεί η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα από την Αττική, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων. Σημειώνεται, ότι είναι κλειστή επ’ αόριστον, από το μεσημέρι της Τρίτης η νέα εθνική οδός στα διόδια του Ισθμού. Το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισε να ακολουθήσει χωριστή γραμμή και έκλεισε την εθνική οδό από τις 12:00 έως τις 15:00.

Το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 37 μπλόκα αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξάωρους αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, ενώ στο τραπέζι «έπεσε» η πρόταση και για ολοκληρωτικό μπλακ-άουτ. Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όταν Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών εκνευρίστηκαν με την πολύωρη αναμονή και συνεπλάκησαν με αγρότες. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά. Σε τρία ανέρχονται τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας, ενώ στον Νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι τον κόμβο Μανδάλου, και στη Χαλκηδόνα. Στον Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στον Νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια. Στα διόδια των Μαλγάρων 800 τρακτέρ «μπλοκάρουν» τον δρόμο για περίπου πέντε ώρες καθημερινά. Στο σημείο βρίσκονται περισσότερςε από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και λεωφορεία.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Την πραγματοποίηση 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αποφάσισε ομόφωνα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Η ομοσπονδία αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ της 4ης Φεβρουαρίου και στο Παναττικό Συλλαλητήριο στις 3 Φεβρουαρίου.

Ταξί

Χωρίς ταξί θα μείνει η χώρα στις 4 Φεβρουαρίου, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Φορτηγά

Στις εθνικές οδούς δίπλα στα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα θα σταθμεύσουν και τα φορτηγά της χώρας, καθώς οι πρόεδροι οκτώ φορέων αυτοκινητιστών ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου αλλά και τον συντονισμό των δράσεών τους με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Κατόπιν θα αποφασίσουν τυχόν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σε αναβρασμό οι επιστημονικοί φορείς

Η κατηγορηματική αντίθεση των επιστημόνων της χώρας στις αόριστες προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, εκφράστηκε εκ νέου στη συνάντηση των εκπροσώπων των Επιστημονικών Φορέων Ελεύθερων Επαγγελματιών που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Στη συνάντηση επανέλαβαν ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο την καταστροφή των επαγγελματιών, που επιφέρει η πρόταση για το ασφαλιστικό, συνυπολογιζόμενων των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων για τα επόμενα έτη. Ζητούν δε από τη κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την αναλογιστική μελέτη που έχει αποστείλει -κατά δήλωση των εκπροσώπων της- στους Θεσμούς, για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα. Οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων αποφάσισαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, καθώς και κλιμάκωση των δράσεων το επόμενο διάστημα. Ήδη έχουν εξαγγείλει τη συμμετοχή τους στη Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ΠΙΣ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Συμβολαιογράφων, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Δικηγόροι

Σύμφωνα με απόφαση των δικηγόρων της Αθήνας παρατείνεται η απεργία τους έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, το οποίο κατέβασε η κυβέρνηση.

Συμβολαιογράφοι

Πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους από χθες έως και αύριο, αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους δικηγόρους και τους δικαστικούς επιμελητές.

Πανελλαδική συγκέντρωση ενστόλων

Ένστολη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό αποφάσισε η επιτροπή αγώνα του συνδικάτου αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κολοκοτρώνη (Παλιά Βουλή) την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου. Επίσης, αποφασίστηκε η παρουσία και συμμετοχή των ένστολων, στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τους αγρότες και άλλες κοινωνικές τάξεις.

Παράταση δύο ετών

Τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% για τα αγροτικά εισοδήματα σε βάθος τεσσάρων ετών αντί δύο που ορίζει το Μνημόνιο εξετάζει η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη χθες στο Μαξίμου μεταξύ του Ευκλ. Τσακαλώτου και του Τρ. Αλεξιάδη εξετάσθηκαν οι εξής παρεμβάσεις:

1. Σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 26% για τους αγρότες σε διάστημα 4 ετών δηλα- δή μέχρι το 2019 αντί έως το 2017.

2. Θέσπιση ειδικής φορολογικής κλίμακας για τους αγρό- τες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία με περισ- σότερα φορολογικά κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο εξετάζεται να ξεκινάει από το 5% για όσους έχουν εισοδήματα έως 2.500 ευρώ και να αυξάνεται προοδευτικά.

3. Μείωση της προκαταβολής φόρου για συγκεκριμένες ομάδες αγροτών και επαγγελματιών. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται πληγέντες όπως και περιπτώσεις μείωσης τζίρου τουλάχιστον 25%.