Παραλύει λόγω απεργίας ο δημόσιος τομέας στη Γερμανία

Στάσεις εργασίας ξεκινούν οι εργαζόμενοι σε δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία, νοσοκομεία και ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για μισθολογικά αιτήματα ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση την προσεχή εβδομάδα.

Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση 5,5% στον μισθό των περίπου τριών εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η κάθε στάση, η οποία θα διαρκεί μερικές ώρες, ξεκίνησε σε οκτώ κρατίδια της χώρας, ενώ αύριο και μεθαύριο θα επεκταθεί σε άλλες περιοχές.

Ο Φρανκ Μπσίρσκε, ο επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Verdi, είπε ότι αναμένει πως οι στάσεις εργασίας θα αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση ενόψει του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων την Δευτέρα και την Τρίτη.

Η Ομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων (DBB), το σωματείο των καθηγητών GEW και εκείνο των αστυνομικών GdP συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας που θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή.

Στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ και του Ανόβερου, στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον τομέα επίγειας εξυπηρέτησης με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα.

Η εργοδοτική ένωση των εκπαιδευτικών (ΤdL) που εκπροσωπεί τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας έχει απορρίψει το αίτημα των καθηγητών λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε 6,5 δισ ευρώ.

Τα γερμανικά συνδικάτα επηρεάστηκαν από την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο πανίσχυρο συνδικάτο της μεταλλουργίας IG Metall και την εργοδοσία για μισθολογική αύξηση κατά 3,4% καθώς και για εφάπαξ καταβολή 150 ευρώ.