Παραμένει ο νόμος 3869/2010 μόνη ασπίδα για τα υπερχρεωμένα

Μετράμε τις απόπειρες που έκανε στη διάρκεια της ολιγόχρονης ομολογουμένως θητείας της η κυβέρνηση για να προστατέψει την πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό από τις τράπεζες.

Μηδέν σε ότι αφορά την κατάσχεση, αρκετές απόπειρες σε ότι αφορά τον πλειστηριασμό κι όμως όλες οι προτάσεις απορρίπτονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ναι, μαντέψατε καλά! Η προστασία της κατοικίας σας εξαρτάται από τους τραπεζίτες και όχι από την κυβέρνηση. Εκτός αν…

 

Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας απορρίφθηκε και επεστράφη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προηγήθηκε μια μικρή συνεννόηση των τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, όπου η έδρα της ΕΚΤ, με τραπεζίτες στη χώρα. 

 

Οι δανειολήπτες έχουν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο για τους τραπεζίτες και την ελίτ. Με αφορμή τα δάνεια που επίτηδες κοκκίνισαν οι τραπεζίτες με τους άκυρους, παράνομους και καταχρηστικούς όρους δανεισμού που επέβαλαν, ψάχνουν τρόπους για να συνεχίσουν να αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού λαού, ενώ στην τρόικα χαίρονται ιδιαίτερα που δεν θα υπάρχει καμία προστασία για την περιουσία κανενός δανειολήπτη στην Ελλάδα. 

 

Η χώρα μας διαθέτει σπίτια με μεσογειακό ήλιο, καλή θάλασσα και φυσικά εξαιρετικό κλίμα. Ακόμη κι ένα διαμέρισμα με μπαλκόνι στο πιο κεντρικό σημείο μιας πολύβουης πόλης, όπως η Θεσσαλονίκη, αποτελεί άνοδο της ποιότητας ζωής σε σχέση με ένα άχαρο εσώκλειστο διαμέρισμα σε κάποια πόλη του ευρωπαϊκού βορρά με μικρότερη ηλιοφάνεια και πολύ περισσότερη βροχή, συννεφιά και ομίχλη. 

 

Εξι μήνες εδώ, έξι μήνες εκεί, αυτή είναι η νέα Ευρώπη βρε αδερφέ, αλλά για τους έχοντες, σκέφτονται και τα αρπακτικά των ακινήτων και μπαίνουν δυναμικά στην ελληνική αγορά, κολλώντας δίπλα στις συστημικές τράπεζες για να αρπάζουν και εκείνα σπίτια -δεν χρειάζονται μετρητά- από τον ελληνικό λαό με τα…δικά του λεφτά. Το Μνημόνιο να είναι καλά!

 

Η κυβέρνηση τί κάνει; Δεν θέλει να τα χαλάσει με τους τραπεζίτες. Ετσι, προτιμά να τα χαλάσει με τον λαό!

 

Υψηλόβαθμος παράγοντας του κυβερνητικού σχήματος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με την ΕΚΤ και τους θεσμούς για το θέμα της προστασίας των πλειστηριασμών, δείχνοντας ότι συζητά μείωση των ορίων ώστε να υπάρξει συμφωνία.

 

Η ουσία είναι ότι το νομοσχέδιο για την προστασία από τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας, ενώ ήταν να κατατεθεί από τις 19 Φεβρουαρίου στη Βουλή, μέχρι σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στο συρτάρι του γραφείου του υπουργού, με τον ίδιο να έχει δηλώσει ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια και είναι αποτέλεσμα «διαλόγου με όλους τους φορείς και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών».

 

Από την απάντηση της ΕΚΤ γίνεται εμφανές ότι ο διάλογος δεν έπεισε τη Φρανκφούρτη που παραπέμπει το ζήτημα για επανεξέταση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Στην αιτιολογημένη γνώμη της η ΕΚΤ σημειώνει ότι «η γενικευμένη αναστολή των πλειστηριασμών έχει δυσμενή αντίκτυπο στη νοοτροπία των πληρωμών στην Ελλάδα».

 

Δούλεμα επί δουλέματος δηλαδή. Οι δανειολήπτες φταίνε για την κρίση λένε οι πραγματικοί φταίχτες που κατηγορούν έναν ολόκληρο λαό ως μπαταχτσή και μιλάνε για νοοτροπία πληρωμών εκείνοι που έχουν θησαυρίσει από την αρπαγή πληρωμών μέσω φορολογίας και άλλων απάνθρωπων μέτρων που εφαρμόζονται σε βάρος του λαού στην Ελλάδα επί Μνημονίου. 

 

Ουσιαστικά, οι θεσμοί και οι τραπεζίτες θέλουν να υπάρχει ένας νόμος που δεν θα προστατεύει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς εκτός και αν η αξία της είναι μικρή. 

 

 

Η ρητορική συνοδεύει τις «κόκκινες γραμμές» των δραστών των οικονομικών εγκλημάτων κατά του λαού στην Ελλάδα. 

 

«Δεν πρόκειται να βοηθήσουμε μία χώρα που αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings.

 

Ο Σόιμπλε επανέλαβε πως η «μεγαλύτερη πρόκληση» της Ελλάδας δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά «η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει (μέτρα) αν θέλει εκταμίευση χρημάτων, όχι 100%, αλλά τουλάχιστον αρκετά. Οι τρεις θεσμοί πρέπει να βεβαιώσουν ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, ποτέ δεν ζητά με 100%. Αν βρεθεί κάποιος άλλος, Πεκίνο, Μόσχα, Ουάσινγκτον ή Νέα Υόρκη να σου δανείσουν 200 δισ. ευρώ, αυτό είναι οκ με εμάς, ας τα πάρετε». 

 

Στυγνή ωμότητα; Βαρβαρότητα; Για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ένα σοβαρό πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει ο υψηλός μισθός; 

 

Ούτε τα επίπεδα Βουλγαρίας, ούτε τα «μαύρα», ούτε οι επισφάλειες και οι μπαταχτσίδικες μέθοδοι ολοένα και περισσότερων εργοδοτών δεν υπάρχουν για τον χερ Σόιμπλε. Μόνο ένας πολύ υψηλός μισθός για τα δεδομένα μιας χώρας που αποτέλεσε το ιδανικό εξιλαστήριο θύμα. στην οποία φόρτωσαν οι κερδοσκόποι τις επιπτώσεις απο τα απανωτά κραχ των ισχυρότερων δυτικών οικονομιών μετά από τις φούσκες της Morgan Stanley και της Lehman Brothers που υπήρξαν η αφορμή για τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ και στις ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ στις αρχές του 2000, καταφέρνωντας με αυτό τον τρόπο να έχουν αμέτρητα κέρδη αντί να ζητιανεύουν σήμερα έξω από τη Γοιυόλ Στριτ, το Λευκό Οίκο και την Πύλη του Βραδεμβούργου ή το Σίτι του Λονδίνου και να παραμείνουν τελικώς «ανταγωνιστικές»  οι οικονομίες χωρών, όπως της Γερμανίας, που στα τέλη του ’90 ετοιμαζόταν για μια μεγάλη βουτιά στο κενό με άγνωστες συνέπειες. 

 

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, ο ελληνικός λαός περιορίζεται προς το παρόν στην προστασία της περιουσίας του από τον νόμο 3869/2010 που εφαρμόστηκε με επιτυχία κατα τα προηγούμενα έτη υπέρ των δανειοληπτών, καθώς οι ειρηνοδίκες αφουγκράζονται καλύτερα από τη «χαμηλή] θέση τους τα προβλήματα της κοινωνίας δεν είναι τόσο διεφθαρμένοι όσο η ανώτατη δικαστική εξουσία. 

 

Η συστηματική υποβάθμισή του με μέτρα επί των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν απέδωσε καρπούς για τους τραπεζίτες. Ετσι, τα μεγάλα μέσα μπήκαν για να τραβήκει η ανώτατη δικαστική εξουσία το αυτί των ειρηνοδικών και να προσέχουν πιο πολύ όταν αποφασίζουν υπέρ των δανειοληπτών. Ταυτόχρονα, πάντως, μειώθηκαν οι διαταγές πληρωμών από τις τράπεζες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έτσι οι κατασχέσεις περιορίστηκαν. Οι τράπεζες δεν έκαναν καμία αγαθοεργία, απλά αυτή τη στιγμή δεν τους συμφέρει να κατασχέσουν ακίνητα από τη στιγμή που έχουν χαμηλότερη αξία από ένα υπερτοκογλυφικό κατακόκκινο δάνειο. Ωστόσο, οι τραπεζίτες περιμένουν την ώρα που η κυβέρνηση θα υποταχθεί πλήρως στις αξιώσεις τις δικές τους και των αρπακτικών της αγοράς που αποτελούν τους νέους στενούς συνεργάτες τους μετά από τους θαλασσοδανειζόμενους επιχειρηματίες και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα.

 

Προς το παρόν, ο νόμος 3869/2010 δεν έχει πειραχθεί από καμία εξουσία χάρη και στις προσπάθειες του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος που ενημερώνει αδιαλείπτως και εγκαίρως τους δανειολήπτες για τις πονηρές κινήσεις των εκάστοτε κυβερνώντων, μελών της ελίτ και της τραπεζοκρατίας σε βάρος του. 

 

Ας παραμείνουμε ενωμένοι, γιατί ο αγώνας συνεχίζεται είναι το μήνυμα που στέλνει προς όλους τους δανειολήπτες ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χαράλαμπος Περβανάς. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr