Παρασκευόπουλος: Το 2016 η κατάσταση στις φυλακές θα είναι καλύτερη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το 2016 η κατάσταση στις φυλακές θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν το 2015 και οπωσδήποτε καλύτερη από ό,τι το 2014 δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Λεγόταν, όταν πέρασε ο νόμος 4322, ότι αν καταργηθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα τρίτου τύπου, θα διαλυθεί η ασφάλεια. Τα καταστήματα αυτά καταργήθηκαν, δεν είχαμε ούτε απόδραση, ούτε μεγάλη ταραχή στις φυλακές έκτοτε. Περάσαμε από τότε και μετά το πιο ήσυχο διάστημα στις φυλακές, που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να γίνουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη, δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση άρδην, αλλά τα βήματα τα οποία γίνονται, είναι βήματα προς τα μπροστά».

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια αποσυμφόρησης των ελληνικών φυλακών ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο πληθυσμός των κρατουμένων σε αυτές έχει μειωθεί κατά 2.000 άτομα. «Η μείωση του συνωστισμού επιτεύχθηκε ως έναν βαθμό. Εκεί που ο αριθμός ήταν περί τις 11.000, είναι περί τις 9.000 και επομένως η κατάσταση είναι πολύ πιο ανθρώπινη. Δεν έχει φθάσει εκεί που θέλαμε, αλλά είναι πολύ περισσότερο ανθρώπινη από πριν», είπε.

Μέλημα της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των δομών του σωφρονιστικού συστήματος. «Η φυλακή χρειάζεται δομές επανένταξης στο εσωτερικό, που να ασχολούνται με την περίθαλψη των κρατουμένων, για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, όπου υπάρχουν αλλά όχι στον βαθμό, που θα θέλαμε», σημείωσε, προσθέτοντας ακόμη ότι «οπωσδήποτε χρειάζεται αναβάθμιση το νοσηλευτικό σύστημα, που υπάρχει για τους κρατουμένους».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή του συμφώνου συμβίωσης από το πολιτικό σύστημα, «η οποία υπερβαίνει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος», ενώ σημείωσε ότι «οι διαφωνίες, που υπάρχουν, οφείλονται σε παρεξήγηση, διότι το νομοθέτημα αυτό δεν εισάγει την τεκνοθεσία, ούτως ή άλλως».

Πηγή: ΑΜΠΕ