Παράταση μίας εβδομάδας στο… Αττικό lockdown και… βλέπουμε

Παράταση επτά ημερών φαίνεται να λαμβάνουν τα περιοριστικά μέτρα στη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα, μέσα από το οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την πρώτη ημέρα του ερχόμενου μήνα, τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε κρούσματα και νοσηλείες σε ΜΕΘ, κρατούν πίσω τα βήματα της χαλάρωσης.

Πλέον, οι όποιες αποφάσεις μετατίθενται χρονικά για την επόμενη Παρασκευή, με το καλύτερο σενάριο, στην παρούσα χρονική συγκυρία και με βάση το αποτύπωμα της πανδημίας, να δείχνει προς την κατεύθυνση της άρσης των απαγορεύσεων μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Αυτό που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι η νέα έξαρση της επιδημίας, όπως φαίνεται από τα 2.147 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμός για το 2021.

Η μητροπολιτική περιοχή της Αττικής καταγράφει, την ίδια στιγμή, ρεκόρ, με 1.047 νέες μολύνσεις, όσο τα μεταλλαγμένα στελέχη διατηρούν ανθεκτική την αλυσίδα της μετάδοσης και επιδημικές εστίες κάνουν την εμφάνισή τους παντού. Τα δεδομένα της πανδημίας θα τεθούν στο…μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς να αποκλείεται μία ακόμα παρέμβαση από την πλευρά του πρωθυπουργού για την εικόνα του κορονοϊού στην κοινότητα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Νούμερο ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει, εξακολουθητικά, η προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις των περιοριστικών παρεμβάσεων προκαλούν απανωτά “χτυπήματα” στη λειτουργία της οικονομίας, οι βεβιασμένες κινήσεις που, δυνητικά, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση τίθενται εκτός πλάνου. Με το “πράσινο φως” της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, το λιανεμπόριο θα είναι το πρώτο που θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία.

Χωρίς, δηλαδή, τις γνωστές τους τελευταίους μήνες μεθόδους του “click away” και του “click inside”, αλλά με αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προετοιμάζει μία καινούρια εφαρμογή, με άλλο πενταψήφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών. Αυτό, δε θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο και θα διαθέτει χρονικό περιορισμό.

“Αυτήν τη στιγμή εξετάζουμε μέτρα ειδικά για το λιανεμπόριο. Θέλουμε μαζί με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Παπαθανάση τεχνολογικά μέτρα, τα οποία θα επιτρέψουν το γρηγορότερο άνοιγμα του λιανεμπορίου, για να μπορέσει να λειτουργήσει και η αγορά”, ανέφερε (Παραπολιτικά fm) ο κ. Πιερρακάκης.

Όσον αφορά στη λειτουργία των σχολικών μονάδων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται η εκπαίδευση να μην ακολουθήσει το λιανεμπόριο στο momentum της επαναλειτουργίας. 

Πηγή: capital.gr, Δημήτρης Γκάτσιος