«Παράθυρο» στις κλιματικές διαταραχές ανοίγει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Το κλίμα αλλάζει και η φωτογραφική υπαίθρια έκθεση με τίτλο«Παρατηρώντας το κλίμα μέσα από το παράθυρό μας» που στόλιζε, προ μερικών μηνών, τα κάγκελα της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και στεγάζεται από τις 19 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α).

Η πρωτότυπη φωτογραφική έκθεση θέλει να κάνει τους θεατές να προσεγγίσουν τα ανησυχητικά παγκόσμια φαινόμενα που συνταράσσουν πλέον τον πλανήτη. Κάθε εικόνα διηγείται μια καθημερινή ιστορία και τα κείμενα που τη συνοδεύουν δίνουν την επιστημονική μετάφραση.

Πρόκειται για οχτώ διδακτικά πανό, αφιερωμένα στα διακυβεύματα της κλιματικής αλλαγής και προτείνεται διαδραστική ξενάγηση της έκθεσης και σχολικά εργαστήρια για μαθητές-τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό στις 19 Ιανουαρίου, στις 19.30.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α. Ξενάγηση της Έκθεσης (15΄)

Διαδραστική ξενάγηση της Έκθεσης (στα γαλλικά & ελληνικά).

Β. Εργαστήριο επιλογής

1.Προβολή ταινίας

Κοινό: για όλες τις ηλικίες, γαλλική ταινία με ελληνικούς υπότιτλους

Ταινία: Il était une forêt/Μια φορά ήταν ένα δάσος (Ντοκιμαντέρ του   Luc Jacquet)

Διάρκεια : 1΄18

Περίληψη : Για πρώτη φορά, ένα τροπικό δάσος θα γεννηθεί μπροστά στα μάτια μας. Η μυστική αλληλεπίδραση φυτών και ζώων ενός διαστήματος επτά αιώνων εκτυλίσσονται σε αυτή την ταινία – ντοκιμαντέρ του Luc Jacquet με την συνεργασία του βοτανολόγου Francis Halle. (2013)

2.Εργαστήριο «Τραγούδι και δημιουργική γραφή»

Κοινό: Γυμνάσιο-Λύκειο (επίπεδο A2)

Τραγούδι: Greenwashing de Tryo

Διάρκεια: 1’15

Στόχος: Περιγραφή των τρόπων κατανάλωσης, διευκρινίζουμε τους λόγους για τους οποίους κάτι δημιουργεί πρόβλημα.

Περιγραφή: Ύστερα από μία διασκεδαστική και παιδαγωγική μελέτη του τραγουδιού Greenwashing de Tryo, οι μαθητές θα μάθουν να συνθέτουν δικούς τους στίχους.

3.Εργαστήριο «Δημιουργία αφίσας» 

Κοινό: Δημοτικό

Διάρκεια: 1΄15

Στόχος: Εκπαίδευση στην εικόνα

Περιγραφή : Ύστερα από μία μελέτη σύνθεσης διαφορετικών αφισών της έκθεσης, οι μαθητές θα μάθουν να δημιουργούν ένα σύνθημα στα γαλλικά αντιστοιχώντας το σε μία εικόνα. Μαθητές, πάρτε τα μολύβια σας!