Παρείχε δωρεάν πρόσβαση σε ταινίες μέσω διαδικτύου

Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και τη φοροδιαφυγή. Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σε βάρος 37χρονου, ο οποίος παρείχε παράνομα πρόσβαση σε οπτικοακουστικά έργα, μέσω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο.

 

Προηγήθηκαν ψηφιακές καταγγελίες σε βάρος συγκεκριμένης ιστοσελίδας, διότι καθιστούσε προσιτές στο κοινό μέσω διαδικτύου και διέθετε, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις (αγορά – πώληση – ΦΠΑ – φορολογία – πνευματικά δικαιώματα), ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

 

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο συλληφθείς συγκέντρωνε παράνομα διαδικτυακούς συνδέσμους (urls), που αντιστοιχούσαν σε κινηματογραφικές ταινίες και σειρές και τα παρείχε, χωρίς την απαιτούμενη άδεια των νόμιμων δικαιούχων, στους χρήστες της εν λόγω ιστοσελίδας, προτρέποντάς τους σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα.

 

Η καταγγελία ανέφερε ότι η ιστοσελίδα είχε υψηλή επισκεψιμότητα και βάσει στατιστικών στοιχείων, κατείχε τη 2η θέση πανελληνίως ανάμεσα σε ιστοσελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο, περιέχοντας περισσότερους από 66.000 συνδέσμους (urls) και αριθμώντας περί τους 400.000-500.000 χρηστές.

 

Σύμφωνα με την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοαουστικών Έργων, προκλήθηκε σημαντική απώλεια εσόδων για τους νόμιμους δικαιούχους, ύψους 1.400.000 περίπου, καθώς και για το κράτος από τη μη είσπραξη των αντίστοιχων φόρων.Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.