Παρουσιάστηκε τo πρώτο ιστορικό Λεύκωμα του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη

pylaia-xortiatis-leykoma

Γέμισε την Πέμπτη 19/11 από την ιστορία του τόπου μας, αλλά και από τους ανθρώπους του το αμφιθέατρο Πολιτισμού του δήμου Πυλαίας-Χορτάτη, στο Πανόραμα, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του πρώτου ιστορικού Λευκώματος του δήμου μας, που καταγράφει την μακραίωνη ιστορία του, αλλά και το σύγχρονο δυναμικό του παρόν.

Η έκδοση μπορεί να μην αποτελεί ένα έργο υποδομής με την κλασσική έννοια, αλλά είναι, όπως είπε πολύ εύστοχα ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, «υποδομή που οικοδομεί ψυχές». Όπως σημείωσε και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στον χαιρετισμό του το Λεύκωμα έχει σχέση με το αποτύπωμα της πορείας του τόπου μας στον χρόνο. «Είναι ένα έργο ανεκτίμητης αξίας, πολιτισμού, ιστορίας, μνήμης και  παράδοσης. Φτιαγμένο από τις στιγμές ανθρώπων που με τη ζωή τους γέμισαν τις σελίδες του. Από όσους πέρασαν, από όσα έγιναν, από όσα συνεχίζουν. Ένα έργο γεμάτο από το χθες και από το σήμερα».

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καλαίσθητη δίγλωσση έκδοση 320 σελίδων, στην οποία αποτυπώνονται στο χαρτί,  αλλά και στη μνήμη, στοιχεία από την ιστορία και τη σύγχρονη εικόνα του δήμου και των έξη δημοτικών ενοτήτων που περιλαμβάνονται σε αυτόν. Δηλαδή την Πυλαία, το Πανόραμα, το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο, το Χορτιάτη και την Εξοχή.

Στην χτεσινή εκδήλωση την έκδοση παρουσίασαν η υπεύθυνη της έκδοσης και ιστορικός  Άννα Μουρουγκλού, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, καθώς θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΜΑΘ βοήθησε σημαντικά στη χρηματοδότηση αυτού του σημαντικού για την ιστορία του τόπου μας βιβλίου. Η Νικολέτα Τσικώτη, που εκπροσώπησε την υπουργό Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ευχήθηκε το βιβλίο να είναι «καλοτάξιδο», η κ. Πατουλίδου θυμήθηκε τα παγοποιεία του Χορτιάτη, αλλά και τα τρίγωνα Πανοράματος που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής, ενώ ο κ. Σκαμπαρδώνης σημείωσε την ανάγκη μέσα από τέτοιες εκδόσεις να διατηρηθεί η μνήμη και η ιστορία που για τον τόπο μας είναι μακραίωνη με βαθύτερες ρίζες στη Νεολιθική εποχή για την περιοχή της Πυλαίας.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η τιμητική βράβευση των αυτοδιοικητικών της περιοχής, καθώς τιμήθηκαν οι άνθρωποι που υπηρέτησαν την αυτοδιοίκηση από εκλεγμένες θέσεις στους πρώην δήμους και τις πρώην κοινότητες του σημερινού δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, ενώ κάθε πρώην δημοτικός και κοινοτικός σύμβουλος έλαβε ως αναμνηστικό δώρο ένα αντίτυπο του Λευκώματος.

«Σε όλη αυτή την ιστορική  διαδρομή υπήρξαν πρόσωπα που οδήγησαν τους δήμους μας. Αιρετοί δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, πρόεδροι δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι. Άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που έδωσαν μέρες, μήνες και χρόνια από τη ζωή τους για τις τοπικές κοινωνίες. Άνθρωποι που υπηρέτησαν τους συμπολίτες μας. Που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στον τόπο. Σε όλους αυτούς που έγραψαν σελίδες από το ιστορικό μας λεύκωμα έχουμε χρέος σήμερα να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Με τον δικό μας σεμνό, αλλά ουσιαστικό τρόπο», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν ακόμη όλοι οι συντελεστές της έκδοσης αυτού του ιστορικού λευκώματος, που  δε διατίθεται εμπορικά, αλλά μπορεί ο καθένας να το δει στην ιστοσελίδα του δήμου μας, κάνοντας κλικ στο www.pilea-hortiatis.gr