Πέντε χρόνια στη φυλακή ο Πιστόριους

Η δικαστής καταδίκασε τον Όσκαρ Πιστόριους σε φυλάκιση πέντε ετών για το θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ και σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο.

 

Ο Πιστόριους εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του μετά την ανακοίνωση της ποινής από τη δικαστή.

 

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα, δήλωσε πως ο Ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης αθλητής δεν είχε την πρόθεση να σκοτώσει τη φίλη του, όταν πυροβόλησε μέσα από την κλειστή πόρτα του μπάνιου στο σπίτι του στην Πρετόρια.

 

«Έχοντας υπόψη τις περιστάσεις, είμαι της άποψης πως μια ποινή χωρίς στέρηση της ελευθερίας, θα στείλει λάθος μηνύματα στην κοινωνία» δήλωσε. «Από την άλλη πλευρά, μια μακρά ποινή κάθειρξης δεν θα ήταν δίκαιη καθώς θα απουσίαζε το στοιχείο της ευσπλαχνίας».

«Αυτό που μπορεί να φαίνεται ως δικαιοσύνη στην κοινωνία, δεν είναι πάντα δικαιοσύνη. Η κοινωνία δεν μπορεί πάντα να παίρνει αυτό που θέλει» πρόσθεσε. Τόνισε πως η ικανότητα του Πιστόριους στη χρήση πυροβόλου όπλου ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας, αναγνώρισε όμως τις τύψεις του.
«Πυροβόλησε όχι μόνο μία φορά αλλά τέσσερις μέσα από την πόρτα, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για απόδραση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δικαστής τον καταδίκασε επίσης σε τρία χρόνια με αναστολή για την επίθεση με πυροβόλο όπλο, σε ένα περιστατικό που συνέβη έξω από ένα εστιατόριο. 

Ολοκληρώνεται έτσι η επτά μηνών δίκη του σπρίντερ που προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές δίκες στην ιστορία της Νότιας Αφρικής, η ποινή αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω διαμάχες σχετικά με τον αγώνα και τα χρήματα στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Η νομική ο0μάδα του Πιστόριους ισχυρίστηκε κατά την μαραθώνια διαδικασία της δίκης πως μπέρδεψε την φίλη του Ρίβα Στέενκαμπ με εισβολέα πιστεύοντας πως βρίσκονταν και οι δύο σε κίνδυνο.

Ο δικηγόρος του, Μπάρι Ρους δήλωσε πως ο αθλητής έχασε τα πάντα μετά το θάνατο του 29χρονου μοντέλου και υποστήριξε πως δε θα έπρεπε να πάει στη φυλακή. Τόνισε δε πως ο αθλητής, που τα πόδια του ακρωτηριάστηκαν όταν ήταν ακόμη μωρό, θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στη φυλακή.

Ο εισαγγελέας όμως, Τζέρι Νελ, διαφώνησε πως μόνο μια ποινή κάθειρξης 10 ετών θα ικανοποιούσε το κοινό της Νοτίου Αφρικής. Τόνισε δε πως μια μικρότερη ποινή θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη απώλεια της πίστης στο σύστημα δικαιοσύνης.