Περίεργες κινήσεις με funds και παλιούς γνώριμους

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πριν λίγες μέρες είχαμε αποκαλύψει ότι η εταιρεία του Ορέστη Τσακαλώτου, που έχει κάνει πολλές συμφωνίες με το δημόσιο, είναι στην ουσία μια χρεοκοπημένη εταιρεία. Πολλά ερωτήματα διατυπώθηκαν, ως προς το πως μπορεί ένα fund χωρίς χρήματα να αναλαμβάνει τέτοιου είδους δουλειές και να λαμβάνει και δάνεια από τις τράπεζες. Έχοντας όλα αυτά υπόψιν οι κύριοι Νίκος Καραμούζης και Φαίδων Ταμβακάκης αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα fund το οποίο θα έχει θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Αυτό το fund θα επικεντρώνεται στις αναδιαρθρώσεις εταιριών, θα χρηματοδοτεί δηλαδή μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είναι κάτι θετικό, το οποίο έχουν ανάγκη οι συγκεκριμένες εταιρείες.

Ο Νίκος Καραμούζης είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρώην πρόεδρος της Eurobank, o Φαίδων Ταμβακάκης δραστηριοποιείται στον χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων με την Alpha Trust. Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ο Νίκος Νανόπουλος αλλά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης. Για να δημιουργήσουν αυτό το fund χρειάζονται αρχικό κεφάλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων. Φυσικά θα πρέπει να μας που που βρήκαν αυτό το ποσό σε καιρούς κρίσης και μνημονίων.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι για ποιο λόγο δεν πρότειναν κάτι ανάλογο στις τράπεζες που εργαζόταν τόσα χρόνια ώστε να γίνουν αναδιαρθρώσεις όταν ακόμη υπήρχαν ανοιχτές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες τελικά οδηγήθηκαν στην καταστροφή και οι εργαζόμενοι στην χρεοκοπία. Τώρα ποιες επιχειρήσεις θα σώσουν, αφού οι μισές έκλεισαν και οι άλλες μισές πήγαν στην Βουλγαρία;

Βέβαια, σύντομα θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το σχέδιο νόμου για το νομικό και θεσμικό πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων και τη λειτουργία νέου μηχανισμού δανειοδότησης, που θα προσφέρει κεφάλαια ύψους έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά και σε άτομα συνήθως αποκλεισμένα από την “κλασική” τραπεζική χρηματοδότηση, όπως οι άνεργοι και άλλες μειονεκτούσες ομάδες. Αυτό αποτελεί άραγε σύμπτωση με τα σχέδια των Καραμούζη και Ταμβακάκη; Το πράγμα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον αν λάβουμε υπόψιν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία για τα δάνεια και επιχειρήσεων, μόλις για το 28% των αιτούντων τραπεζικό δάνειο στην Ελλάδα εγκρίθηκε το 100% του αιτούμενου ποσού, ενώ, δύο στις δέκα αιτήσεις (για τραπεζικά δάνεια) στην Ελλάδα απορρίφθηκαν (ποσοστό 20%, έναντι 7% στην ΕΕ). Τέλος, 120.000 υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπολογίζεται πως στερούνται πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενώ για τις εκτιμώμενες νέες επιχειρήσεις ο αντίστοιχος αριθμός είναι 56.000.