Περιορισμός ζημιών στα 17,3 εκατ. ευρώ για «Μπάμπη Βωβό»

Σημαντική ήταν η μείωση των ζημιών του ομίλου της Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική κατά το φετινό εννεάμηνο, καθώς αυτές υποχώρησαν σε 17,3 εκατ. ευρώ, έναντι 63,8 εκατ. κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

 

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι ο όμιλος εμφάνισε έσοδα από ενοίκια μόλις 2,8 εκατ. ευρώ, έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2013, είναι ενδεικτικό της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, η οποία έχει εκχωρήσει πολλά από τα μισθώματά της στις τράπεζες, προκειμένου να αποπληρώνεται μέρος του δανεισμού.
 

Οπως άλλωστε προκύπτει από τον ισολογισμό του φετινού εννεαμήνου, ο όμιλος ακινήτων έχει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 689 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 425 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικό δανεισμό και μάλιστα βραχυπρόθεσμο στο μεγαλύτερο ποσοστό. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη συζητηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και πλέον αναμένεται η απόφαση για την υπαγωγή ή μη στο άρθρο 99 και την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου.

 

Το τελευταίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη ενεργού ρόλου από τις δύο βασικές πιστώτριες τράπεζες Alpha και Πειραιώς, καθώς θα καταστούν βασικοί μέτοχοι της Μπ. Βωβός με ποσοστό της τάξεως του 30% εκάστη. Παράλληλα, οι δύο τράπεζες θα αποκτήσουν το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, του οποίου η σημερινή εύλογη αξία υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ (μαζί με την αξία του οικοπέδου), όπως επίσης και το υπό ανέγερση συγκρότημα κατοικιών στη Νέα Ερυθραία, αντί ποσού 8,8 εκατ. ευρώ.
 

Αξίζει να σημειωθεί πως η διοίκηση του ομίλου έχει στραφεί νομικά εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς κατέθεσε αγωγή στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Με αυτήν αιτείται να της επιδικαστεί αποζημίωση συνολικού ποσού 474 εκατ. ευρώ για την αναστολή εργασιών του έργου του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, που εντέλει αποτέλεσε την αρχή των «δεινών» για την εταιρεία. Ακολούθησαν η οικονομική κρίση και η κατακόρυφη πτώση των ενοικίων των επαγγελματικών ακινήτων που βρήκαν την εισηγμένη «ανοχύρωτη».

 

Πηγή: Καθημερινή