Περίπου 21.000 οχήματα του ομίλου Volkswagen με πειραγμένο λογισμικό στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Περίπου 21.000 αυτοκίνητα του ομίλου Volkswagen (δηλαδή και Audi, Skoda, Seat) με «πειραγμένο» λογισμικό κυκλοφορούν στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου.

Το Δημόσιο ετοιμάζεται για επιβολή προστίμων και να διεκδικήσει αποζημιώσεις, είπε ο κ. Σπίρτζης τονίζοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα «και προφανώς θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες».

Συγκεκριμένα, με λογισμικό πλασματικών ρύπων στην Ελλάδα κυκλοφορούν 21.079 αυτοκίνητα του ομίλου Volkswagen, εκ των οποίων τα 19.464 έχουν εισαχθεί από επίσημους εισαγωγής. Πάντως περίπου 270 έχουν αποσυρθεί, πρόσθεσε.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι εταιρείες του ομίλου Volkswagen έχουν ευθύνη και ανακοίνωσε ότι υπάρχει έτοιμη διάταξη για την επιβολή προστίμων, η οποία θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο που θα βγει στη διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, εξετάζεται να υπάρξει ρύθμιση για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι πολίτες ατομικά και γενικά το κοινωνικό σύνολο, ενώ εκτός από την απάτη θα εξεταστούν όλοι οι πιθανοί τομείς απώλειας εσόδων (π.χ. τέλη κυκλοφορίας).