Περισσότεροι από 660 νεκροί στο Κομπάνι από την έναρξη των μαχών -Υποχωρούν οι τζιχαντιστές

Συνολικά 662 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη συριακή πόλη Κομπάνι από την έναρξη, πριν από ένα μήνα, της επιχείρησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον οποίο δεν περιλαμβάνονται τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, 374 μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο που στηρίζεται σε μεγάλο δίκτυο πληροφοριοδοτών και ακτιβιστών στη Συρία. Οι μάχες προκάλεσαν επίσης τον θάνατο 258 μελών των Μονάδων Προστασίας του Λαού, της κουρδικής πολιτοφυλακής που υπερασπίζεται την πόλη, εννέα ακόμη Κούρδων και ενός Κούρδου εθελοντή που πολεμούσαν στις τάξεις της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει επίσης τον θάνατο 20 πολιτών, ενώ η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων της, οι οποίοι έχουν καταφύγει κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Ο απολογισμός του Παρατηρητηρίου δεν συμπεριλαμβάνει τα θύματα των δεκάδων αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγει ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Το Πεντάγωνο έκανε λόγο χθες για τον θάνατο “εκατοντάδων” μαχητών του ΙΚ “στο Κομπάνι και γύρω από αυτό”.

Οι μάχες άρχισαν στις 16 Σεπτεμβρίου όταν το ΙΚ, που ανακοίνωσε την ίδρυση ενός χαλιφάτου στις μεγάλες εδαφικές εκτάσεις που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ, εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.

 

Υποχωρούν οι τζιχαντιστές στο Κομπάνι

 

Σε υποχώρηση βρίσκονται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από θέσεις που είχαν καταλάβει στην κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας Κομπάνι, σύμφωνα με Κούρδο τοπικό αξιωματούχο.

 

Ο Ιντρίς Νάσαν σημείωσε ότι το Ι.Κ. έχει χάσει πάνω από 20% του εδάφους της πόλης, το οποίο ήλεγχε νωρίτερα.

 

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σημειώνουν ότι εκατοντάδες μαχητές του Ι.Κ. έχουν χάσει τη ζωή τους γύρω από το Κομπάνι, σαν αποτέλεσμα και των αεροπορικών πληγμάτων της Διεθνούς Συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

 

Σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των κυβερνητικών ηγετών ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας επιβεβαιώθηκε η γραμμή της προασπάθειας για μια πλατιά εθνική ενότητα στο Ιράκ σε επίπεδο κυβέρνησης, η οποία να ενώνει τους Άραβες σιίτες και σουνίτες, καθώς και τους Κούρδους.

 

Για τη Συρία, όπως και για το Ιράκ, προκρίθηκε η εκπαίδευση εντόπιων δυνάμεων για τον πόλεμο στο έδαφος, όπως σημείωσε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

 

Ο κ. Νάσαν δήλωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας στο Κομπάνι σημειώνουν προόδους έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

 

«Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες το Ι.Κ. να ήλεγχε έως και το 40% του Κομπάνι, αλλά αυτή τη στιγμή μόλις το 20% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό του», ανέφερε.

 

«Την Πέμπτη οι κουρδικές δυνάμεις άρχισαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις ανατολικά και νοτιοανατολικά του Κομπάνι», πρόσθεσε.

 

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι τόνισε ότι «αρκετές εκατοντάδες» τζιχαντιστές έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στο Κομπάνι και γύρω από την πόλη, ωστόσο πρόσθεσε ότι η πιθανότητα η πόλη να πέσει στα χέρια του Ι.Κ. «δεν έχει εξαλειφθεί καθόλου».