Πιάνουν δουλειά οι πρώτοι αναπληρωτές

kathigitria-mathites

Στο τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στις απομακρυσμένες περιοχές, που δεν έχουν δασκάλους με αποτέλεσμα πολλά σχολεία κυρίως δημοτικά και νηπιαγωγεία να μην έχουν ανοίξει καθόλου.

Η πρώτη φάση των διορισμών θα είναι και η μεγαλύτερη καθώς μέχρι το τέλος του μήνα υπολογίζεται να έχουν φτάσει στα σχολεία πάνω από 10.000 αναπληρωτές με δεδομένο ότι υπάρχουν τεράστια κενά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οσον αφορά τη διαδικασία των αιτήσεων των αναπληρωτών, ήδη έχουν εξετασθεί οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν και αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες κυρωμένοι με υπουργική απόφαση. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι προσλήψεις με προτεραιότητα στα κενά της πρωτοβάθμιας και στους βασικούς κλάδους μαθημάτων της δευτεροβάθμιας.

Χρηματοδότηση
Η πρόσληψη θα γίνεται τόσο με βάση τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους όσο και ΕΣΠΑ. Προτεραιότητα θα δοθεί στις περιοχές όπου δεν λειτούργησαν σχολεία (απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές) και περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί τα περισσότερα κενά. Αμέσως μετά δηλαδή, 25-26 Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν τα κενά στις δομές της ειδικής αγωγής. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης δεν επηρεάζει, νομικά τουλάχιστον, τις προσλήψεις, αφού ο νέος υπουργός θα μπορεί να υπογράψει άμεσα τη σχετική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα για πολύ καιρό ακόμη σε αρκετά σχολεία της χώρας θα λείπουν εκπαιδευτικοί, κατάσταση που δύσκολα θα ομαλοποιηθεί με δεδομένο ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια ώστε να προσληφθούν όλοι οι οι δάσκαλοι και καθηγητές που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.