Πιέζουν οι ΗΠΑ για τη ΠΓΔΜ: Πρέπει να βρεθεί λύση «άμεσα»

Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα είναι επωφελής τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Ελλάδα, ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

 

Η κ. Νούλαντ, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Brookings που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως το ζήτημα του ονόματος παραμένει ανεπίλυτο για μακρό χρονικό διάστημα και πως θα πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα.

«Ελπίζουμε στη συνέχιση των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τη μακροχρόνια διαφορά (σ.σ. για το ζήτημα της ονομασίας), εξαιτίας της οποίας είναι αδύνατο η «Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση, διότι η υπέρβαση της διαφοράς αυτής είναι προς το συμφέρον τόσο της σταθερότητας στη «Μακεδονία» και στα Βαλκάνια, όσο και της ίδιας της Ελλάδας» σημείωσε η κ. Νούλαντ.

Επεσήμανε δε, ότι η σταθερότητα στη βαλκανική χερσόνησο εξαρτάται από τη συνέχιση της πολιτικής των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ιδίως μετά την κρίση στην Ουκρανία, και πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις χώρες της περιοχής για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών, τον αγώνα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησής τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.