Υπό όρους παράταση της δανειακής συμφωνίας θα ζητήσει η κυβέρνηση

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για την παράταση του προγράμματος στήριξης για έξι μήνες, όπως δηλώνουν ευρωπαϊκές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

 

Η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί στον πρόεδρο του Eurogroup και θα ζητά την παράταση της σύμβασης έως τον Αύγουστο, διαχωρίζοντας όμως τους όρους του μνημονίου.

 

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του προγράμματος (Μνημονίου)», διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα (Μνημόνιο)» έλεγαν οι ίδιες πηγές.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα προτίθεται να καταθέσει τη σχετική επιστολή αύριο Τετάρτη. Όπως έγινε γνωστό, το κείμενο της επιστολής θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή στο έγγραφο που υπέβαλε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στο χθεσινό Eurogroup και το οποίο τελικά αποσύρθηκε.

 

Στο κείμενο της αίτησης η Ελλάδα αναμένεται να αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις της έναντι των εταίρων της και θα αποδέχεται τους όρους που θα υποβάλει η ίδια η ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο του προγράμματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, νωρίτερα σήμερα, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

 

Εφόσον κατατεθεί η επιστολή με το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και η διατύπωση στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύγκληση έκτακτου συμβουλίου Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους.

 

Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις.

 

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.