«Πινγκ πονγκ» ευθυνών μέσα από τις καταθέσεις

Nτόμινο δικαστικών εξελίξεων πυροδότησε η καταγγελία του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη ότι έχει καταθέσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη (οπτικοακουστικό υλικό) περί απόπειρας δωροδοκίας του από τον Γιώργο Αποστολόπουλο, ο οποίος φέρεται ότι του υποσχέθηκε οικονομικά ανταλλάγματα για να ψηφίσει θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Ο νέος κύκλος καταθέσεων για την υπόθεση ξεκίνησε το Σάββατο το μεσημέρι στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας. Κλήθηκε και κατέθεσε με την ιδιότητα του υπόπτου για το κακούργημα της απόπειρας δωροδοκίας βουλευτή ο φερόμενος ως μεσάζων Γιώργος Αποστολόπουλος στον εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διενεργεί τη δικαστική έρευνα για τον λεγόμενο «κουμπαρά».

 

Στις προφορικές εξηγήσεις που έδωσε στον εισαγγελέα ο Γιώργος Αποστολόπουλος κατέθεσε άλλη εκδοχή για τα τεκταινόμενα, ισχυριζόμενος ότι εκείνος είναι το θύμα της υπόθεσης και ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ τον προσέγγισε λέγοντας του ότι «αν λύσω το οικονομικό μου πρόβλημα θα ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ παραδέχτηκε ότι κατέγραφε και ο ίδιος στη συνάντησή τους τον Παύλο Χαϊκάλη για να αποδείξει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ -στέλεχος του οποίου υπήρξε και ο ίδιος- την «ηθική τους κατάπτωση».

 

Οι ισχυρισμοί Αποστολόπουλου προκάλεσαν την εκ νέου κλήτευση του Παύλου Χαϊκάλη, ο οποίος στη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε στον εισαγγελέα επέμεινε στις καταγγελίες του, ενώ κλήθηκε επίσης και κατέθεσε χθες και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

 

Στο μεταξύ, δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατέθεσε χθες ο κ. Χαϊκάλης μέσω της δικηγόρου και συζύγου του Παύλου Καμμένου, Ελενας Τζούλη, η οποία τον εκπροσωπεί.

 

Η συνήγορος δήλωσε ότι ζητήθηκε η άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών του Γ. Αποστολόπουλου, προκειμένου να διαπιστωθεί «πότε και από ποιον ειδοποιήθηκε και δεν πήγε στο τελευταίο ραντεβού με τον βουλευτή, καθώς και για να εντοπιστεί το πρόσωπο που θα του έδινε τα χρήματα». Συμπλήρωσε ότι θα ήταν «πραξικόπημα να κλείσει η υπόθεση χωρίς να γίνει άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών».

 

Ωστόσο, εισαγγελικές πηγές επισήμαναν χθες ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει άρση απορρήτου, καθώς -όπως εξηγούν- το αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε δωροδοκία βουλευτή και όχι με ποιους μίλησε ο κ. Αποστολόπουλος και αν ειδοποιήθηκε από κάποιους πριν από την τρίτη προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Χαϊκάλη, η οποία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε.

 

Εισαγγελικές πηγές διέψευσαν επίσης τους ισχυρισμούς της Ελενας Τζούλη, δικηγόρου του Παύλου Χαϊκάλη και συζύγου του Πάνου Καμμένου, ότι υπήρξε εισαγγελική υπόδειξη στον βουλευτή των ΑΝΕΛ να μην κατονομάσει το «μεσάζοντα» Γιώργο Αποστολόπουλο από την πρώτη στιγμή που ο κ. Χαϊκάλης κατήγγειλε την απόπειρα εξαγοράς του.

 

Οι ίδιες πηγές από την Εισαγγελία τονίζουν ότι ζήτησαν από τον κ. Χαϊκάλη το όνομα του ανθρώπου που κατά τους ισχυρισμούς του αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει, αλλά ο βουλευτής απάντησε ότι θα το πει όταν έρθει η ώρα.

 

Νωρίτερα ο βουλευτής και η συνήγορός του υποστήριξαν στους δημοσιογράφους ότι είχε γίνει συμφωνία με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο να μη διαρρεύσει το όνομα από την Εισαγγελία και εξαπέλυσαν αιχμές για κωλυσιεργία. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από κύκλους της Εισαγγελίας, έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη στο οπτικοακουστικό υλικό και υπάρχουν ήδη απαντήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται ο εισαγγελέας μαζί με το σύνολο του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας.
 

Ηθελα να καταδείξω την ηθική κατάπτωση των ΑΝΕΛ

 

Στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα το Σάββατο ο Γ. Αποστολόπουλος ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν όσα λέει και ότι το βίντεο που προσκόμισε ο κ. Χαϊκάλης είναι μονταρισμένο. Ακόμη, φέρεται να ανέφερε πως με τον τρόπο αυτόν θέλησε να καταδείξει την ηθική κατάπτωση του κόμματος των ΑΝΕΛ, του οποίου είχε υπάρξει και ο ίδιος ηγετικό στέλεχος.

 

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα υποστήριξε ότι οι πρώτες νύξεις είχαν γίνει από τον Παύλο Χαϊκάλη και ότι ο ίδιος πήρε πρωτοβουλία προκειμένου να αποδείξει ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ ήταν ευάλωτος και ανέντιμος και ότι υπήρχαν στοιχεία.

 

Ο συνήγορος του Γ. Αποστολόπουλου Παύλος Σαράκης δήλωσε: «Κατέθεσε την αλήθεια. Το πολιτικό και ποινικό θέμα το έχει ο κ. Χαϊκάλης. Τα βίντεο είναι μονταρισμένα. Οι διάλογοι έγιναν για να φανεί η ηθική υπόσταση του κ. Χαϊκάλη».

 

Δίνοντας εξηγήσεις επί τρεις περίπου ώρες στον εισαγγελέα ο κ. Αποστολόπουλος φέρεται να είπε ότι είχε φιλικές σχέσεις με τον Παύλο Χαϊκάλη, ότι είχαν συναντήσεις και συνομιλούσαν πολύ συχνά, ότι ήταν σύμβουλος του Καμμένου ως την άνοιξη του 2013 και ότι σε αυτόν ήθελε να αποδείξει ότι ο βουλευτής του ήταν ανέντιμος. Ακόμη, ο ίδιος φέρεται να ανέφερε στον εισαγγελέα ότι κανείς δεν κρύβεται από πίσω του και ότι όλο αυτό έγινε αποκλειστικά με δική του πρωτοβουλία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προσκόμισε και ο ίδιος το δικό του υλικό στον εισαγγελέα.

Γελοίος ο ισχυρισμός Αποστολόπουλου

 

Γύρω στις 12 το μεσημέρι εμφανίστηκε στην Εισαγγελία Εφετών ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατέθεσε στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι όσα είπε ο Γ. Αποστολόπουλος αποτελούν ουσιαστικά «παραδοχή του ίδιου ότι διέπραξε το αδίκημα της απόπειρας δωροδοκίας και χαρακτήρισε γελοίο τον ισχυρισμό του ότι το έκανε για να αποδείξει ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είναι αργυρώνητος».

 

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι γνώρισε τον Γ. Αποστολόπουλο όταν ήταν στη Νέα Δημοκρατία από τον Αντώνη Σαμαρά, που τον σύστησε ως φίλο και σύμβουλο του μετέπειτα σημερινού υπουργού Δημήτρη Σταμάτη, προκειμένου να τον βοηθήσει στην υπόθεση των CDS, την οποία τότε ο κ. Καμμένος έψαχνε. Στους δημοσιογράφους ο κ. Καμμένος είπε: «Με ειδοποίησε η σύζυγός μου ότι, εάν δεν έρθω, θα κλείσουν τη δικογραφία».
 

Επέμεινε στις αρχικές του καταγγελίες ότι έγινε απόπειρα δωροδοκίας

 

Στη συμπληρωματική του κατάθεση χθες ο κ. Χαϊκάλης επέμεινε στις αρχικές του καταγγελίες ότι έγινε απόπειρα δωροδοκίας του από τον Γ. Αποστολόπουλο. Είπε ότι γνωρίζει ποιος τον έβαλε να το κάνει και υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ίδιος του είπε ότι τον έβαλε τραπεζίτης και ο πρωθυπουργός.

 

Υποστήριξε ότι ο Γ. Αποστολόπουλος του υποσχέθηκε εκατομμύρια για να ψηφίσει στην προεδρική εκλογή θετικά.

 

Ο κ. Χαϊκάλης ήρθε στο Εφετείο οδηγώντας μοτοσικλέτα στις 11 το πρωί και κατά την είσοδό του δήλωσε: «Moυ αρέσει να βλέπω ανθρώπους με χαμόγελα».

 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει υποστηρίξει ότι ο Γ. Αποστολόπουλος, με τον οποίο διατηρούσε κοινωνικές σχέσεις, του πρότεινε 700.000 ευρώ μετρητά, για να διευθετήσει στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει, αλλά και για να του εξασφαλίσει επαγγελματικές συνεργασίες με υψηλές αποδοχές.

 

Σχετικά με κάποια SMS που φέρονται να έχουν ανταλλάξει με τον Αποστολόπουλο, ο κ. Χαϊκάλης έχει πει ότι είχε δώσει 5.000 ευρώ στον Αποστολόπουλο τον Σεπτέμβριο του 2013 για να παίξει στο χρηματιστήριο στο εξωτερικό με προοπτική κέρδους 10%.

 

«Τον πρώτο και τον δεύτερο μήνα μου έφερε από 500 ευρώ ως τόκους και όταν τον ρώτησα για το κεφάλαιο, μου είπε ότι μπορώ να το πάρω όποτε θέλω. Στη συνέχεια υπήρξε μια περίεργη καθυστέρηση. Τον περασμένο Ιούλιο του έστειλα μηνύματα ότι χρειάζομαι χρήματα γιατί έληγε η ρύθμιση που είχα κάνει. Μου είπε ότι θα φροντίσει αυτός για την ανανέωση. Στη συνέχεια τον πήρα τηλέφωνο και του ανέφερα ότι με πίεζαν από την τράπεζα να δώσω χρήματα. Τότε μου κατέθεσε 800 ευρώ μετά από πίεση ως μέρος του κεφαλαίου. Από τα μηνύματα φαίνεται ότι εγώ του έχω δώσει τα χρήματα και περιμένω το κεφάλαιό μου».

 

Σχετικά με τους ισχυρισμούς Αποστολόπουλου ότι ήθελε να δοκιμάσει τις ηθικές του αντοχές, ο κ. Χαϊκάλης υποστήριξε στην κατάθεσή του:

 

«Eφόσον έχει το υλικό, γίνεται και η πρώτη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τι περιμένει και δεν πάει στον πρόεδρο τον κ. Καμμένο και να πει ότι ο Χαϊκάλης είναι ανέντιμος; ‘Η γιατί δεν προσημείωσε χρήματα να με πιάσει επ’ αυτοφώρω; Εγώ, αντιθέτως, πήγα αμέσως στον πρόεδρο και τον ενημέρωσα»

Εκτενή δημοσιεύματα από τα διεθνή ΜΜΕ

 

Με εκτενή ρεπορτάζ, ο ξένος Τύπος ασχολήθηκε με τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη, για την απόπειρα δωροδοκίας του προκειμένου να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους επόμενους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών.

 

Το BBC στην ιστοσελίδα του κάνει λόγο για τους ισχυρισμούς Χαϊκάλη και μάλιστα αναφέρει και το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, που υποτίθεται ότι θα λάμβανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που αποδεχόταν τους όρους της υποτιθέμενης συνδιαλλαγής. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην αντίδραση της κυβέρνησης, που κάνει λόγο για απόπειρα εκτροχιασμού των προεδρικών εκλογών.

 

To Associated Press ασχολήθηκε με την τηλεοπτική συνέντευξη του Παύλου Χαϊκάλη και αναφέρει το πόσο της υποτιθέμενης δωροδοκίας να κυμαίνεται ανάμεσα στα 2,3 εκατ. ευρώ και τα 3,7 εκατ. ευρώ. Κάνει λόγο για «τελευταίο κεφάλαιο» σε μια προβληματική εκλογική διαδικασία, καθώς και για το γεγονός πως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν κατονόμασε το πρόσωπο που υποστηρίζει πως προσπάθησε να τον δωροδοκήσει, όταν αυτό συνέβη, πριν από περίπου δύο εβδομάδες δηλαδή.

 

Εκτενές άρθρο στην υπόθεση αφιέρωσε η «Wall Street Journal», δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως οι κατηγορίες Χαϊκάλη εκφράζονται μόλις δύο μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον υποτιθέμενο μεσάζοντα, που δεν κατονομάζεται, και αναφέρει πως δεν πρόκειται για πρόσωπο εντός των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, προσέθεσε ωστόσο ότι οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και «ενδέχεται να μην καταφέρουν να μπουν στη Βουλή στις επόμενες εκλογές».

 

Πηγή: Έθνος