Πυρετώδεις διεργασίες για λύση – πακέτο εντός Μαΐου

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: SOOC/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα μηνύματα Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και των εκπροσώπων των 18 ΥΠΟΙΚ από τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, σε συνδυασμό με τη σιωπή του ΔΝΤ, επιχειρούν να αναλύσουν στο Μαξίμου, προκειμένου να λύσουν τον γρίφο της αξιολόγησης.

Στο χθεσινό EWG, μέσω τηλεδιάσκεψης, το μήνυμα προς την Ελλάδα ήταν σαφές: Πρέπει να να συμφωνήσει με τους θεσμούς για τον μηχανισμό λήψης πρόσθετων εφεδρικών δημοσιονομικών μέτρων, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Και οι περικοπές θα προέλθουν αποκλειστικά από τις δαπάνες, με την Αθήνα να πρέπει να προσδιορίσει ποιοι θα είναι οι κωδικοί που θα περικοπούν και σε τι ποσοστό.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν αρνείται το μείγμα μέτρων, αντιστέκεται όμως στην καταγραφή τους και κυρίως στην ψήφισή τους από το ελληνικό κοινοβούλιο. Επιδιώκει μια σκόπιμη ασάφεια τόσο για πολιτικούς όσο και για πρακτικούς λόγους.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, είναι πώς ο αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης θα γίνει πιο σαφής στο σκέλος των μέτρων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση όχι μόνο για την ψήφιση ανάλογων μέτρων, αλλά και για την καταγραφή τους σε κάποια λίστα στη λογική «καμία συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο». Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν συμβιβαστικές λύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως να καταγραφούν τα πιο «ανώδυνα» εξ αυτών και να παραμείνουν ως εφεδρεία τα «δύσκολα».

Όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr, στο Μαξίμου αναμένουν «συμβιβαστική» πρόταση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ έχει διαβεβαιώσει προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι θα υπάρξει σχετική πρωτοβουλία. Δεν αποκλείουν μάλιστα η πρόταση αυτή να πέσει στο τραπέζι πριν ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Το θετικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι πλέον το κλείσιμο της αξιολόγησης συνδέεται και δια στόματος Ντέισελμπλουμ με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Μαξίμου βλέπει θετικά το ενδεχόμενο στο τακτικό Eurogroup στις 24 Μαΐου να υπάρξει μια συμφωνία – πακέτο για κόφτη και χρέος.

Πηγή: Ναυτεμπορική