Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ τέλος για δυο συμβολαιογραφικές πράξεις

Δυο μεγάλες εστίες ταλαιπωρίας κλείνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ. Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ κατά την μεταγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων που συντάχθηκαν έως τις 31/12/2013, ενώ καταργείται και η υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες κατά τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστους χώρους.

 

Οι υποχρεώσεις αυτές έχουν προκαλέσει εμπλοκή στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου εξέδωσε απόφαση με την οποία απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το χρόνο μεταγραφής τους.

Διευκρινίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις πράξης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους. Οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση των πολιτών, την επιτάχυνση των συναλλαγών και τη μείωση της γραφειοκρατίας θα συνεχιστούν.