Πιθανή επιστροφή της τρόικας την Τετάρτη

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα των τελευταίων ωρών από την τρόικα, καθώς δεν αποκλείεται οι επικεφαλής του κλιμακίου να επιστρέψουν στην Αθήνα, μεθαύριο Τετάρτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση της τελικής δόσης του προγράμματος.

 

Αυτό άφησαν να εννοηθεί ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες, μετά την αποστολή των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, η μείωση του εισαγωγικού μισθού στο δημόσιο και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

 

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται» ήταν το σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, επιβεβαιώνοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και υπάρχει «σύγκλιση απόψεων» μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, μιλώντας το απόγευμα στο επενδυτικό φόρουμ της Capital Link για την Ελλάδα, το οποίο διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, είπε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά «είναι εποικοδομητικές», με στόχο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα».

 

Ο Ρίσι Γκογιάλ, σε τηλεφωνική παρρέμβασή του στο φόρουμ από την Ουάσινγκτον, τόνισε επίσης ότι η χώρα μας έχει κάνει «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, διατυπώνοντας επίσης την άποψη ότι «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».

 

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.

 

«Προς το παρόν, η τρόικα και η Ελλάδα πρέπει να καθορίσουν αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελικής δόσης από το πακέτο διάσωσης. Έπειτα θα πρέπει να δούμε τι είναι απαραίτητο για τον επόμενο χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι θεωρούσαμε πριν από δύο χρόνια αλλά χρειάζεται την υποστήριξη στις αγορές, επομένως το σκεπτικό είναι με όρους μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο Σόιμπλε και επανέλαβε ότι το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

 

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα, εντός του Δεκεμβρίου.

 

«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα και εργαζόμαστε για να κλείσουν και τα υπόλοιπα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας το απόγευμα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους.

 

«Η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα», πρόσθεσε.

 

Το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει πάντως τις απαντήσεις της τρόικας στις νέες προτάσεις που κατέθεσε στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής.

 

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

 

– Αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% που είναι σήμερα στο 11% ή εναλλακτικά στο 13%

– Κατάργηση όλων των συντάξεων πριν τα 62 έτη, σταδιακά μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019

– Αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης (μόνο για γεννηθέντες μετά το 1975)

– Μείωση του εισαγωγικού μισθού στα 648 ευρώ στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου

– Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ

– Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο (σταδιακά από την 1η Ιουλίου, που θα πλήττει κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών)

 

Πηγή: Έθνος