Πιθανή η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δοθεί παράταση, εφόσον χρειαστεί, στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας που κανονικά λήγει αύριο. 

 
Και αυτό προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην κανονική ροή που ήδη μέχρι τώρα παρατηρείται, εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να δοθεί παράταση ως το τέλος της εβδομάδας.  

Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προσέλευση του κόσμου είναι αυξημένη, όχι όμως στα περυσινά επίπεδα και ότι θα μπορούσαν να τηρηθούν οι υφιστάμενες προθεσμίες. 

 

75.000 κατέθεσαν πινακίδες για το 2015

Εντωμεταξύ περισσότεροι από 75.000 ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει  στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας  των οχημάτων τους έως και την Παρασκευή 19-12-2014 (όσες και πέρυσι τέτοια μέρα). Στοίχημα του Υπουργείου Οικονομικών είναι να μην ξεπεράσουν τις 135.000 που κατέθεσαν τις πινακίδες τους το 2013, ώστε να μην υπάρχει υστέρηση στα έσοδα. Σημειώνεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί από το 2010.

 

Δεν κατατέθηκε τροπολογία για πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα 

Σημειώνεται ότι στον πακτωλό των τροπολογιών (106 συνολικά) που κατατέθηκαν προς ψήφιση στη Βουλή από την Κυβέρνηση τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, δεν συμπεριλήφθηκε (όπως αναμενόταν) κάποια ρύθμιση για το θέμα της πληρωμής με το μήνα από το 2015 των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με την κίνηση του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν ψηφιστεί μελλοντικά κάποια νέα τροπολογία, όσοι κατέθεσαν πινακίδες θα πρέπει να πληρώσουν όλο το ποσό για το 2015 και όχι μόνο για το χρονικό διάστημα που επιθυμούν να κινήσουν το όχημά τους (π.χ. για 1 μήνα το καλοκαίρι).

Αναμένονταν αλλαγές στο καθεστώς πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, καθώς η κυβέρνηση θα κατέθετε τροπολογία που θα προέβλεπε  την πληρωμή τους με τον μήνα. Έτσι ο φορολογούμενος θα πληρώνει για να κινεί το αυτοκίνητό του μόνο τις περιόδους που επιθυμεί.

 

Στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα από ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν μπορούν να πληρώσουν το σύνολο των τελών και να μειωθεί ο συνολικός αριθμός κατάθεσης πινακίδων,  κυρίως σε μεγάλου κυβισμού οχήματα που επιβαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2014 θα έπρεπε να κατατεθεί προς ψήφιση σχετική διάταξη στη Βουλή. 

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2014 είχε κατατεθεί τροπολογία στην οποία προβλεπόταν ότι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες μπορούν να τις παραλάβουν αν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους για τους υπόλοιπους μήνες του 2014.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες μπορούν να τα μετακινούν  2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας ημερήσια τέλη 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας εφορίας (ΔΟΥ), αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ για κάθε ημέρα. Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι ειδικές πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.

 

Δικαιολογητικά κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας

Οι  ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην εφορία , θα πρέπει να το πράξουν έως την Τετάρτη 31-12-2014, προσκομίζοντας παράλληλα και τα κάτωθι δικαιολογητικά:

 

 • ‘Αδεια κυκλοφορίας του οχήματος
 • Πινακίδες Κυκλοφορίας
 • Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ.
 • Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως έχετε θέση στάθμευσης.
 • Αποδεικτικό καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας του 2014

Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ (εφορία) θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα:

 

 • Επώνυμο ή επωνυμία
 • Όνομα
 • Όνομα πατρός
 • Επάγγελμα
 • ΑΦΜ
 • Διεύθυνση κατοικίας
 • Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου
 • Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
 • Τόπος ακινησίας
 • Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
 • Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
 • Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία

 

Δείτε επίσης:

Παράταση στην απόσυρση αυτοκινήτων και το 2015

Παγίδα με τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να φέρει διπλή χρέωση

Υπολογίστε τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρώσετε για το 2015