Πλανώνται πλάνην οικτράν οι τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λέει ο ελληνικός λαός και η παροιμία φαίνεται να έχει πλήρη εφαρμογή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γιατί οι Έλληνες τραπεζίτες δείχνουν πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός, και όσοι τουλάχιστον από αυτόν έχουν καταφέρει να έχουν ακόμη κάποια λίγα λεφτουδάκια στην άκρη, τα οποία διέσωσαν τελευταία στιγμή από τις αδηφάγες τράπεζες, θα σπεύσουν και πάλι να τα καταθέσουν στα τραπεζικά ταμεία μόλις βελτιωθεί κάπως η κατάσταση.

Στην διατήρηση της ελπίδας των δανειστών συμβάλλουν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σε συνδυασμό με την επικείμενη χαλάρωση των capital controls, αλλά και η προ ημερών δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν  ότι η εξαίρεση των φρέσκων κεφαλαίων από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς συνεισφέρει στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και προσφέρει μία καλή ευκαιρία σε όσους δεν θέλουν να διατηρούν χρήματα στο σπίτι να τα επιστρέψουν στις τράπεζες. Μάλιστα ο Γ.Στουρνάρας εκτίμησε ότι τα χρήματα που φυλάσσονται σε διάφορες… κρυψώνες εκτός τραπεζικού συστήματος κυμαίνονται μεταξύ 15-20 δισ. ευρώ. Από αυτά, οι τράπεζες θα ήθελαν πολύ να δουν ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ να επιστρέφει μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αλλά φαίνεται πως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτός, στη προκειμένη περίπτωση, δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό. Όλοι αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να κινήσουν τα χρήματά τους που παραμένουν εγκλωβισμένα μέσα στις τράπεζες, όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες που έχουν στενάξει από τα capital controls, από το ότι τους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τους τα χρήματα για να κινήσουν τις επιχειρήσεις και να τις διατηρήσουν ζωντανές, όλοι αυτοί που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να μείνουν στο δρόμο τόσο οι ίδιοι όσο και χιλιάδες εργαζόμενοι που δούλευαν σ’αυτούς, εκτοξεύοντας την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη. Και τέλος, όλοι αυτοί που, όταν χρειάζονταν εμπιστοσύνη, οι τράπεζες όχι μόνο δεν τους την έδειξαν, αλλά τους αντιμετώπισαν λίγο πολύ και σαν κλέφτες γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους όταν έχασαν τη δουλειά τους.

Πλανώνται πλάνην οικτράν λοιπόν οι τραπεζίτες αν νομίζουν ότι οι Έλληνες είναι τόσο χαζοί που θα καθίσουν να ξαναπιαστούν κορόιδα από τους αετονύχηδες τραπεζίτες. Άλλωστε, οι μόνοι που βλέπουν θετικές εξελίξεις και επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες και κανένας άλλος.

Οι ξένοι αναλυτές δε δεν συμμερίζονται σε κανένα βαθμό την αισιοδοξία των Ελλήνων τραπεζίτων. Το εντελώς αντίθετο μάλιστα.

Η Goldman Sachs προβλέπει οριακή μείωση των καταθέσεων κατά 1%, ή 1,3 δισ. ευρώ, το 2016, και αύξηση της τάξης των 9 δισ. ευρώ το 2017. Η Moody’s εκτιμά ότι οι καταθέσεις δύσκολα θα αυξηθούν φέτος και κάνει λόγο για σταδιακές εισροές το 2017.Η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει ότι η επιστροφή των καταθέσεων θα πάρει πολύ χρόνο και δεν αποκλείει ακόμη και νέες εκροές. Η BofAML προβλέπει ότι οι καταθέσεις στο σύνολο του 2016 θα κινηθούν πτωτικά για να αυξηθούν κατά 0,8-2 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2019.

Τα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν 12-13 δισ. ευρώ φόρους διαφόρων ειδών μέχρι το τέλος του 2016. Και μετά, ξεκινά η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση, με όσα να μέτρα πρόκειται να φέρει.

Όλα αυτά θα έπρεπε να κάνουν τους Έλληνες τραπεζίτες, όχι να αισιοδοξούν, αλλά να τρέμουν από το φόβο τους. Αλλά και αυτά να μην υπήρχαν, δεν θα υπήρχε περίπτωση οι Έλληνες να ξαναπάνε τα λεφτά τους στις τράπεζες, μετά από το πολύ κακό παιχνίδι που έπαιξαν οι τράπεζες στη πλάτη των Ελλήνων φορολογούμενων και καταναλωτών. Τους εξαπατούσαν επί χρόνια, τους έδιναν δάνεια χωρίς να τους αποκαλύπτουν τα ψιλά γράμματα, τους φέσωσαν κανονικά, και όταν ήρθε η ώρα να συμπαρασταθούν σε άνεργους ανθρώπους, τους κυνήγησαν ανελέητα.

Οπότε, δε πρόκειται να δουν ούτε ένα ευρώ τσακιστό να επιστρέφει στα ταμεία τους.