«Πνίγηκαν» …σε άδεια πισίνα οι υπουργικές δεσμεύσεις για το Ποσειδώνιο!

kalafatis-dilwsi

«Η διάψευση των υπουργών από την πραγματικότητα, έχει γίνει ο κανόνας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κανέναν δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι “πνίγηκαν” σε …άδεια πισίνα, οι δεσμεύσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο. Εξοργίζει όμως η επαναλαμβανόμενη προχειρότητα στην αντιμετώπιση κάθε έργου της Θεσσαλονίκης, μικρότερου ή μεγαλύτερου.»

 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Σ` αυτή, επικαλείται ανοιχτή επιστολή αθλητικών σωματείων και επισημαίνει πως κινδυνεύει ακόμα και με ματαίωση ένα έργο που αφορά χιλιάδες Θεσσαλονικείς. Θυμίζει δε, ότι σε προηγούμενη ερώτηση, πριν τρεις μήνες, για τα τεχνικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει αναστολή εργασιών, το αρμόδιο υπουργείο απάντησε δεσμευόμενο για έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

 

«Λίγες μέρες πριν τη λήξη του χρονοδιαγράμματος, στις 31 Μαρτίου, οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης και προσθέτει: «Το έργο αναβάθμισης του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου κινδυνεύει με χρονική μετάθεση ή ματαίωση, ενώ συνθήκες υπολειτουργίας επικρατούν και υπολειτουργεί και το Εθνικό Κολυμβητήριο. Η Θεσσαλονίκη που καλύπτει περίπου το 40% των δραστηριοτήτων του υγρού στίβου της χώρας, σύντομα θα αδυνατεί να εξυπηρετήσεις τους περισσότερους από 20.000 συμπολίτες μας, αθλητές και πρωταθλητές, μέλη αθλητικών σωματείων και ομίλων που παρακολουθούν κολυμβητικά προγράμματα και ιδίως τα ΑΜεΑ που συμμετέχουν σε θεραπευτικά προγράμματα.»

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Πολιτισμού και αθλητισμού

 

ΘΕΜΑ:  «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου και του Εθνικού Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης»

 

Σχέδιο επί χάρτου και υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα παραμένει η το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου Θεσσαλονίκης καθώς, λίγες μέρες πριν περατωθεί το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου(31 Μαρτίου 2017), αποδίδοντας ασφαλές και λειτουργικό το Κολυμβητήριο στους αθλητές και στο κοινό, οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

 

Με την υπ’αριθμ. 1734-05/12/2016  είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για την πιθανή κωλυσιεργία και αδυναμία ομαλής ολοκλήρωσης των επιβεβλημένων κατασκευαστικών παρεμβάσεων λόγω αναστολής των εργασιών αναβάθμισης στην οποία είχε προχωρήσει η εταιρία ΔΟΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΕ που έχει αναλάβει την εκτέλεσή τους καθώς τα συνεργεία της αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα στο μηχανοστάσιο του κολυμβητηρίου, προερχόμενα από τον υδροφόρο ορίζοντα.

 

Οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, συντήρησης και επισκευής του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του κολυμβητηρίου είχαν ήδη σταματήσει για παραπάνω από ένα μήνα και η συνολική επισκευαστική ενέργεια είχε αποτελματωθεί.

 

Με την υπ. Αριθμ. Πρ.ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/407372/2803 απάντησή σας στην κατατεθείσα ερώτησή μας μας ισχυριστήκατε πως η «…η εργολαβία είναι σε εξέλιξη και δεν έχει έχει υποβληθεί από την ανάδοχο αίτημα διακοπής των εργασιών». Απεναντίας μας διαβεβαιώσατε πως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γ.Γ.Α με τη συμμετοχή της αναδόχου εταιρίας και των τεχνικών υπηρεσιών «δόθηκαν  οι απαραίτητες οδηγίες για την ορθή αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ανακύψουν».

 

Όμως, η ανοιχτή επιστολή που απευθύνουν οι Σύλλογοι Ανοιχτού Στίβου Θεσσαλονίκης(19/03/2017) καταγγέλει όχι την αναστολή αλλά την πολύμηνη παύση των τεχνικών εργασιών και κατ’επέκταση την ανυπέρβλητη αδυναμία παράδοσης του έργου σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η αναβάθμιση κινδυνεύει με χρονική μετάθεση  ή ματαίωση.

 

Το κολυμβητικό κοινό, οι αθλητές και τα αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον, συνεχίζουν έως σήμερα να ταλαιπωρούνται εξαιτίας της καθυστέρησης πραγματοποίησης των απαραίτητων παρεμβάσεων για την ανακατασκευή και την αναβάθμιση όχι μόνον του Ποσειδώνειου Κολυμβητηρίου αλλά και του Εθνικού Κολυμβητηρίου.

Η Θεσσαλονίκη εκ των πραγμάτων αποτελεί κολυμβητικό κέντρο εφόσον καλύπτει περίπου το 40% των δραστηριοτήτων του υγρού στίβου. Εξυπηρετεί το κολυμβητικό κοινό της Κεντρικής Μακεδονίας ευρύτερα. Υφίσταται επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων δομών παράλληλα με την αναβάθμιση των παλαιών, για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πάνω από 20.000 χιλ. ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, αθλητές και πρωταθλητές, μέλη αθλητικών σωματείων και ομίλων,  παιδιά που παρακολουθούν κολυμβητικά προγράμματα και ιδίως ΑΜεΑ που συμμετέχουν σε θεραπευτικά προγράμματα.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

 

1.       Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η επανέναρξη των εργασιών, να επιταχυνθεί η πορεία του έργου αναβάθμισης ώστε το νέο βραχύβιο οπωσδήποτε χρονοδιάγραμμα περάτωσης των εργασιών να τηρηθεί;

 

2.       Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τη διευθέτηση του ζητήματος σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Εθνικού Κολυμβητηρίου; Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησής του στη Γ.Γ.Α;