Ποια είναι τα όρια της σάτιρας;

Πώς βλέπουν οι μουσουλμάνοι την απεικόνιση και τις γελοιογραφίες με τον Μωάμεθ; Έχουν στοχοποιηθεί οι Έλληνες μουσουλμάνοι μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo;

 

Ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ, τονίζει ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλει τα ήθη των εκατομμυρίων μουσουλμάνων. Και βλέπει πίσω από την επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό, μια προβοκάτσια με σκοπό να ανεβεί η χαμένη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που έχει πέσει στα τάρτα.

 

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, θέτει το ερώτημα του πώς μπορούμε να έχουμε πολυπολιτισμικές κοινωνίες νέου τύπου, ενώ επισημαίνει ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν μουσουλμάνοι Γάλλοι πολίτες, που αν και ανατράφηκαν με το γαλλικό τρόπο, παρ’ όλα αυτά, αποποιήθηκαν τα δυτικά ήθη και έγιναν φανατικοί μουσουλμάνοι.

 

Ο γνωστός σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποστασιοποιηθούν οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις από τα πολιτικά μας καθήκοντα. Και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», Ορέστης Σχινάς, υπογραμμίζει τον κίνδυνο της αυτολογοκρισίας  στον Τύπο, τονίζει το χιούμορ δεν έχει όρια, και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός στο διαφορετικό πρέπει να ισχύει για όλους. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr