Ποια ήταν η συμβολή Προβόπουλου ακριβώς;

Ως «ιστορικό κύκλο μεγάλης σημασίας που έκλεισε» χαρακτήρισε τη θητεία Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδας ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 
Την τεράστια συμβολή του απερχόμενου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και στη διάσωση των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 
 «Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτή την νέα φάση έπρεπε η χώρα να σωθεί, να κρατηθεί όρθια. Και η συμβολή του κ. Προβόπουλου στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, στη διάσωση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, στη διάσωση της δυνατότητας των ελληνικών επιχειρήσεων να δανείζονται, να αναπτύσσονται, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας είναι τεράστια. Αυτή η περίοδος ακόμη δεν έχει συνειδητοποιηθεί από την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, να ολοκληρώσουμε με ασφάλεια και σταθερότητα την έξοδο από την κρίση, να την οριστικοποιήσουμε, αλλά αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο γνωρίζοντας τι έχει συμβεί και αποδίδοντας με αίσθημα δικαίου στον καθένα αυτό που του ανήκει λόγω της συμβολής του σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Κύριε Διοικητά εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας σας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

 
«Σας ευχαριστώ πολύ. Ήρθα να αποχαιρετίσω τον Αντιπρόεδρο και, βέβαια, να τον ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς χθες ήμουν στη Φρανκφούρτη συμμετέχοντας για τελευταία φορά στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 
Και, βέβαια, επειδή ήταν και η συνάντηση αποχαιρετισμού, είχαμε την ευκαιρία με τον κ. Αντιπρόεδρο να θυμηθούμε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που έτυχε εκείνη την περίοδο από κοινού να χειριστούμε αυτά τα πάρα πολύ δύσκολα θέματα, και να πούμε πως η χώρα σε διάφορες στροφές κατάφερε να σωθεί και να φτάσει σήμερα σε μια κατάσταση, η οποία είναι τελείως διαφορετική και εμπνέει κάποια αισιοδοξία ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το τέλμα, να βαδίσουμε μπροστά, και να δούμε ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος.

 
Προς «αγιοποίηση» ο Γ. Προβόπουλος

 

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος επιχειρούν να πείσουν τον ελληνικό λαό, ότι ο κ. Προβόπουλος ότι  έσωσε την Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

 

«Όταν το 2008 ο κ. Προβόπουλος διαπίστωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε εκτροπή και τόσο το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, όσο και το δημοσιονομικό έπαιρναν εκρηκτικές διαστάσεις, τι περισσότερο έπραξε από το να ενημερώσει απλώς τον τότε Πρωθυπουργό;  Μπροστά στη διάσταση απόψεων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για τη χώρα, ένας πραγματικός πατριώτης και υπεύθυνος κεντρικός τραπεζίτης, θα είχε παραιτηθεί, ώστε να βάλει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να προλάβει τις τραγικές εξελίξεις.» κατήγγειλε μέσω του radio1d.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Κουρουμπλής.

 

Την ίδια ακριβώς στάση κράτησε ο κ. Προβόπουλος και όταν ξεκινήσε η φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό εξαιτίας του ξεσπάσματος στην κρίση.  Δε γνώριζε ότι οι καταθέσεις ‘έφευγαν’ σε τράπεζες του εξωτερικού; Ως εποπτεύουσα Αρχή, είχε την υποχρέωση,  προκειμένου να προστατεύσει τη χώρα, να ζητήσει και να επιβάλει τη συνεργασία τραπεζών και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να γίνει έλεγχος για την προέλευση  των χρημάτων καθώς και για την κατά νόμο φορολόγησή τους. Τελικώς, ο «σωτήρας» του τραπεζικού συστήματος, επέτρεψε να υπάρξουν διαρροές καταθέσεων ύψους 70 δισεκ. ευρώ.

 

Και λίγο αργότερα, όταν οι  τράπεζες δέσμευαν λογαριασμούς των 200 και 300 ευρώ, αναγκάζοντας τους καταθέτες με τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν τις τραπεζικές συναλλαγές και να μην καταθέτουν στους λογαριασμούς τους, τι έπραξε προκειμένου να προστατεύσει και τους μικροκαταθέτες αλλά και τις τράπεζες; Τίποτα απολύτως.

 

Όταν άφηναν τις τράπεζες που επιδοτούνται με ζεστό δημόσιο χρήμα να χαρίζουν θαλασσοδάνεια και μετοχοδάνεια τι έκανε ο κ. Προβόπουλος; Και πάλι τίποτα.

 

Τι έκανε όταν διαπραττόταν το έγκλημα εις βάρος των αποθεματικών του ιερού χρήματος των συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων, μετατρέποντάς τα παραμονές του PSI σε ομόλογα, χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν οι διοικήσεις  των Ταμείων και γνωρίζοντας ότι εν συνεχεία θα κουρευτούν; Τίποτα.

 

Όταν αποκλείσθηκαν οι συνεταιριστικές τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση για να συντελεστεί αργότερα το όργιο εναντίον του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας υπέρ των συστημικών τραπεζών,  τι έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης; Και πάλι τίποτα.

 

Άρα προς τι η φιέστα για το τέλος της θητείας Προβόπουλου; Μήπως θα έπρεπε πρώτα να εξεταστεί αν έχει τηρήσει το νόμο και αν έχει ασκήσει σωστά και στο έπακρο τα καθήκοντά του και μετά να μιλήσει κανείς για ιστορική θητεία.

 

Danioliptes.gr