Ποινές που φτάνουν τα 20 χρόνια κάθειρξης στους ληστές του Σέιχ Σου

Ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση πέντε ετών και φτάνουν έως την κάθειρξη 20 ετών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στους αποκαλούμενους ληστές του Σέιχ Σου, οι οποίοι στα τέλη του 2009 είχαν σπείρει τον τρόμο στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, όπου καραδοκούσαν στήνοντας ενέδρα σε ζευγάρια.

 

Στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου Κακουργιοδικείου κάθισαν συνολικά πέντε υπήκοοι Αλβανίας κι ένας Έλληνας, κατηγορούμενοι για συνολικά έξι ληστείες.

 

Το δικαστήριο επέβαλε σε τέσσερις εξ αυτών ποινές κάθειρξης από 17 έως 20 χρόνια, ενώ στους υπόλοιπους δύο ποινές φυλάκισης (στον πρώτο πέντε ετών και στο δεύτερο έξι ετών και επτά μηνών), τις οποίες μετέτρεψε προς πέντε ευρώ τη μέρα.

 

Σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ οι επιβληθείσες ποινές είναι μειωμένες σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

 

Τότε, οι πέντε Αλβανοί είχαν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 38 ετών ο καθένας και οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ ο Έλληνας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών (αφέθηκε ελεύθερος εν όψει του Εφετείου).

 

Εντύπωση προκάλεσε η αγόρευση του εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που διερωτήθηκε εάν επρόκειτο για «ομάδα δράκων» ή «αγέλη λύκων».

 

Η συγκεκριμένη ομάδα ληστών κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για έξι ένοπλες ληστείες σε βάρος ζευγαριών, σε ερημικές τοποθεσίες του Σέιχ-Σου.

 

Δρώντας με διαφορετικές συνθέσεις και υπό την απειλή όπλων οι δράστες «ξάφριζαν» τα θύματά τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κρατούσαν σε ομηρία τα θύματα μέχρι να εκταμιεύσουν χρήματα από ΑΤΜ με τη χρήση των καρτών που προηγουμένως αφαιρούσαν και των κωδικών που τους αποκάλυπταν.

 

Μάλιστα, σε μια περίπτωση πυροβόλησαν ένα από τα θύματά τους, τραυματίζοντάς το στο πόδι. Η συνολική τους «λεία», σύμφωνα με τα θύματα, προσέγγισε τις 3500 ευρώ.