Ποιοι θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο εισοδήματος του 2015

Εκπτωση του φόρου εισοδήματος για όσους φορολογουμένους υποβάλουν φέτος νωρίς τη φορολογική τους δήλωση και αυτόματα πληρώσουν εφάπαξ το συνολικό ποσό του φόρου που προκύπτει από το εκκαθαριστικό προβλέπει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που θα παρουσιασθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

 

Παράλληλα, στις προτάσεις περιλαμβάνονται η ρύθμιση-εξπρές για την αποπληρωμή των οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου και θα προβλέπει διαγραφή, ακόμα και μηδενισμό των προσαυξήσεων, καθώς και το νέο πλαίσιο διακανονισμού των χρεών σε 100 δόσεις με ισχυρά κίνητρα για τους οφειλέτες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

 

• Γενναία έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος σε περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλει φορολογική δήλωση το 2015 νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία που είναι το τέλος Ιουνίου (Απρίλιο ή Μάιο) και προκαταβάλει ολόκληρο το ποσό του φόρου. Η έκπτωση δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί αλλά σύμφωνα με ένα από τα σενάρια θα κυμαίνεται στο 10% του τελικού φόρου που θα προκύπτει από την εκκαθάριση.

 

• Πλήρης διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της αρχικής οφειλής στο Δημόσιο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Για την πληρωμή μέρους της οφειλής θα διαγράφεται ισόποσο ποσοστό των προσαυξήσεων.

 

• Ενταξη στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων όλων των οφειλών ανεξάρτητα από το ύψος τους καθώς καταργείται το πλαφόν του 1 εκ. ευρώ που ισχύσει σήμερα, καθώς και το όριο των 15.000 ευρώ πάνω από το οποίο ισχύουν 72 δόσεις. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου. Οποιος φορολογούμενος δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες δόσεις θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης. Το ελάχιστο ποσό της μηναίας δόσης θα μειωθεί από τα 50 ευρώ στα 20 ευρώ για όσους έχουν οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ και χαμηλά εισοδήματα, ενώ θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για τους οικονομικά αδύναμους, οι οποίες θα αποφασίσουν το ύψος της δόσης και τη διάρκεια εξόφλησης της οφειλής.

 

Η λίστα

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση (θα εκπροσωπηθεί στο Eurogroup από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αν. υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε. Τσακαλώτο) θα φτάσει στις Βρυξέλλες με μια δέσμη έξι μεταρρυθμίσεων που αφορούν σε «τίτλους»:

 

• Την ανθρωπιστική κρίση/διοικητική μεταρρύθμιση, που πρόκειται για μια σύνθετη δράση για την καταπολέμηση της φτώχειας (σίτιση-στέγαση-ενεργειακή επάρκεια) σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες στο κράτος (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη).

 

• Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

• Τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.

 

• Την ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου και τον «οργανικό νόμο» που παραπέμπει και περιγράφει τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την οργάνωση του προϋπολογισμού.

 

• Τη δημιουργία του νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές («καμικάζι» για τους ελέγχους που θα αλλάζουν σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να αποφεύγεται η διαμόρφωση θυλάκων διαφθοράς).

 

Οι γνωρίζοντες λένε πάντως ότι οι εταίροι που έλαβαν χθες το ηλεκτρονικό μήνυμα με τις έξι προτάσεις αναμένουν καθώς ζητούν περαιτέρω εξειδίκευση των ρυθμίσεων και δεν «ξεχνούν» τις ιδιωτικοποιήσεις και τον οδικό χάρτη για την είσπραξη του ΦΠΑ.

 

Πηγή: Έθνος