Politico: Το ποντάρισμα της Ελλάδας στο άνοιγμα του τουρισμού δεν αποδίδει

«Το ποντάρισμα της Ελλάδας στο άνοιγμα του τουρισμού δεν αποδίδει»: Με αυτή τη φράση ξεκινά το δημοσίευμα του Politico, αναφερόμενο στο άνοιγμα των συνόρων εν μέσω του κορωνοϊού που, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει πάνω από το 1/5 της οικονομικής παραγωγής της χώρας και να απασχολεί περίπου το ¼ του εργατικού δυναμικού της, η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε πως δεν είχε και πολλές επιλογές παρά να αναλάβει τον υπολογιζόμενο κίνδυνο να ανοίξει τα σύνορα για τους τουρίστες. Αλλά ακόμη και αν είναι λίγοι οι τουρίστες που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν, φέρνουν, έχουν εντούτοις ενεργοποιήσει νέες αλυσίδες κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ τα οικονομικά οφέλη παραμένουν σε παύση.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού καλύτερα από τους περισσότερους, με μόλις 194 θανάτους να αποδίδονται μέχρι τώρα στον κορωνοϊό. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των συνόρων τον περασμένο μήνα, αποτελεί ένδειξη του πόσο δύσκολα θα είναι για όλες τις χώρες της Ευρώπης, η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα. Η ελληνική κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, ενίσχυσε ή επέβαλε νέους περιορισμούς εν μέσω προειδοποιήσεων από επιδημιολόγους για νέο κύμα έξαρσης.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, καταγράφηκαν περίπου 530 νέα κρούσματα, με περισσότερα από τα μισά να προέρχονται από εισαγόμενους επισκέπτες. Αυτός είναι ο υψηλότερος από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιούνιο και σχεδόν διπλάσιος από τον Μάιο.

«Όλοι γνωρίζαμε, τόσο εμείς όσο και οι επιστήμονες και οι ειδικοί μας, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας, θα είχαμε μερική αύξηση των κρουσμάτων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας την περασμένη εβδομάδα. Αλλά πρόσθεσε: «Η οικονομία και ο τουρισμός πρέπει να επιβιώσουν».

Η τουριστική βιομηχανία πίεσε σκληρά για το άνοιγμα των συνόρων
Η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να ανοίγει τα σύνορα από τις 15 Ιουνίου, κάτι για το οποίο η τουριστική βιομηχανία, τρομοκρατημένη από την προοπτική ενός καλοκαιριού χωρίς τουρίστες, πίεσε σκληρά. «Δυστυχώς, πρέπει να το κάνουμε, γιατί φαίνεται ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό θα είναι μικρότερος από τις επιπτώσεις του στην οικονομία» δήλωσε στο Politico ο Σάββας Παγωνάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Ρόδο. «Θα πρέπει να επιλέξουμε κορωνοϊό ή πείνα».

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η οικονομική ώθηση ήταν απογοητευτική. Ο Παγωνάκης λέει ότι μερικοί ξενοδόχοι ξεκίνησαν με κρατήσεις που έφταναν στο 30%, αλλά αυτό έχει πλέον μειωθεί στο μισό. «Η EasyJetξεκίνησε αρχικά με 6 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα και αυτό έχει πλέον μειωθεί στις τρεις» είπε. Τα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα είναι περίπου κατά το ¼ γεμάτα σύμφωνα με τους τοπικούς ξενοδόχους. Τον Ιούνιο, οι αφίξεις των επιβατών με αεροπλάνα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 93% σε μόλις 588.186 από σχεδόν 8,4 εκατομμύρια πέρυσι.

Ο Παγωνάκης αναμένει έναν σκληρό χειμώνα για τα ελληνικά νησιά καθώς η τουριστική ύφεση επηρεάζει άλλους τομείς. Με τον αριθμό των επισκεπτών να είναι μειωμένος, οι αγρότες που παρέχουν τα τοπικά ξενοδοχεία, έχουν ξεριζώσει τις ντομάτες και τα καρπούζια που δεν μπορούν να πουλήσουν.

Αυστηρότερα μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων


Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων για τις αφίξεις στην χώρα. Με τα καθημερινά ποσοστά των κρουσμάτων να αυξάνονται στις χώρες των Βαλκανίων, την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι ταξιδιώτες που διέρχονται τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, υποχρεώθηκαν να έχουν αρνητικό τεστ που να έχει διενεργηθεί τις τελευταίες 72 ώρες. Οι αρχές έχουν επίσης, εντείνει τους ελέγχους σε εποχιακούς μετανάστες εργαζόμενους και έχουν επιβάλει αυστηρότερο καθεστώς ελέγχων για τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά στις παραλίες. Απαγορεύτηκαν επίσης τα πανηγύρια, ένα must του ελληνικού καλοκαιριού, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι υπάλληλοι και οι πελάτες των σούπερ μάρκετ πρέπει να φορούν μάσκα, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε αργά την Παρασκευή ενώ όσοι δεν φορούν , το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 150 ευρώ.

Χαλαρότητα στην τήρηση των κανόνων, οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων
«Όταν ανοίξαμε τα σύνορα δεν περιμέναμε τόσο ισχυρή παρουσία του κορωνοϊού στα Βαλκάνια, τότε τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, κάτι που αποτελεί άλλη μία ένδειξη για το πόσο ευμετάβλητα είναι τα πράγματα» δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος. «Παρατηρούμε επίσης ότι η συμμόρφωση του κοινού με τους κανόνες ασφαλείας της υγείας στην χώρα, είναι πολύ χαλαρή».
Οι θρησκευτικές συγκεντρώσεις είναι μια ανησυχία, με χιλιάδες προσκυνητές να συγκεντρώνονται χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεςι στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Άγιο Παϊσιο.

Η κυβέρνηση λέει ότι είναι διατεθειμένη να θέσει εκ νέου περιορισμούς εάν κριθεί απαραίτητο. Ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι οι υπουργοί εργάζονται για ένα «Plan B, με τοπικά lockdown εάν χρειαστεί» αλλά πως η χώρα δεν θα επιστρέψει σε ένα εθνικό lockdown.

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει κλειδωμένος στο σπίτι του. Πρέπει να απολαύσουμε την χώρα μας. Τις ομορφιές της. Τις θάλασσές της. Πρέπει να πάμε στην παραλία, αλλά να αποφύγουμε τα πλήθη. Είναι δυνατό και είναι απαραίτητη προϋπόθεση να σεβαστούμε όλοι τους κανόνες».

Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα, θα πρέπει να προσεύχεται ώστε οι τουρίστες να απολαύσουν την χώρα χωρίς να πυροδοτήσουν ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.




Πηγή: iefimerida.gr