Πολλοί ψηφοφόροι είχαν… αποβιώσει

Ομαλά, με μικροπροβλήματα που αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, κύλησε η διαδικασία του δημοψηφίσματος σε όλη την Επικράτεια. Επιμέρους προβλήματα εντοπίστηκαν στις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες πάντως στελεχώθηκαν, ενώ σε κάποια εκλογικά τμήματα παρατηρήθηκε έλλειψη εκλογικών φακέλων, που καλύφθηκε εγκαίρως από το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Από την ομαλή, ως προς τα διαδικαστικά, διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν έλειψαν, όπως πάντα, τα παρατράγουδα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ενείχαν εκφοβισμούς ψηφοφόρων του ΝΑΙ αλλά και παρότρυνση των πολιτών να ψηφίσουν ΟΧΙ.

 

Θύμα εκφοβισμού έπεσε ένας ψηφοφόρος στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος πήγε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα φορώντας στην μπλούζα του αυτοκόλλητο με το ΝΑΙ. Έξω από το σχολείο τον πλησίασε ένα Ι.Χ. με δύο νεαρούς, οι οποίοι τού επιτέθηκαν φραστικά εκτοξεύοντας απειλές κατά της ζωής του.

 

Οι δύο νεαροί τον ακολουθούσαν με το αυτοκίνητό τους για τουλάχιστον 50 μέτρα. Τελικώς ο ψηφοφόρος μπήκε στο εκλογικό τμήμα και ειδοποίησε την αστυνομία, ενώ πρόλαβε να καταγράψει και τον αριθμό κυκλοφορίας. Οπως κατήγγειλε, μάλιστα, «το ίδιο αυτοκίνητο το είδα να περιφέρεται και σε άλλο εκλογικό κέντρο του Αγίου Δημητρίου».

 

Σε εκλογικό τμήμα στη Χαλκίδα, οι ψηφοφόροι που προσέρχονταν έβλεπαν στο θρανίο της εφορευτικής επιτροπής να υπάρχουν κολλημένα δύο χαρτιά τα οποία έγραφαν ΟΧΙ, υποδεικνύοντάς τους ουσιαστικά τι πρέπει να ψηφίσουν.

 

Στη Μυτιλήνη, τουλάχιστον σε τέσσερα εκλογικά τμήματα, ήταν εγγεγραμμένοι πάνω απο 650 υπεραιωνόβιοι ψηφοφόροι, γεννημένοι το 1899, 1900, 1901, 1902 και το 1908. Συγκεκριμένα, από τους 697 εγγεγραμμένους στους καταλόγους ψήφισαν μόνο 14 άτομα, καθώς οι υπόλοιποι είχαν αποβιώσει!

 

Στα Τρίκαλα, η δικαστική αντιπρόσωπος του 210ου εκλογικού τμήματος βγήκε στον δρόμο, προκειμένου, όπως ορίζει ο νόμος, να συλλέξει την ψήφο πολίτη ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα και ως εκ τούτου… ψήφισε από το ταξί που τον μετέφερε.

 

Εικαστική παρέμβαση

 

Από το χθεσινό δημοψήφισμα, τέλος, δεν έλειψαν και οι… εικαστικές παρεμβάσεις. Σε τοίχο ενός εκλογικού κέντρου στην Α’ Αθηνών, και συγκεκριμένα στην οδό Μπενάκη, ήταν ζωγραφισμένη η φιγούρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη μορφή του Θεού.

 

Πηγή: Καθημερινή