Πολωνική… επέλαση στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Περί το 1,5 εκατ. Πολωνούς τουρίστες μπορεί να δεχθεί του χρόνου η χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εμπορικός ακόλουθος της Πολωνίας στην Ελλάδα Miroslaw Gojdz, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της North Events, η οποία διοργανώνει στη Βαρσοβία το διάστημα από 11-13 Δεκεμβρίου την πρώτη τουριστική έκθεση «Grecka Panorama».

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός για τους Πολωνούς με μερίδιο 27,5%, με την Τουρκία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με μερίδιο 14,5%.

Περίπου το 6% των 40 εκατ. Πολωνών ταξιδεύει κάθε χρόνο στο εξωτερικό και την Ελλάδα επέλεξαν φέτος περίπου 900.000 τουρίστες έναντι 600.000 το 2014 και μόλις 400.000 το 2013. Η άνοδος των Πολωνών επισκεπτών στη χώρα μας είναι ραγδαία γιατί «οι Πολωνοί αγαπούν την Ελλάδα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Πολωνίας και των tour operators της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών τουριστικών φορέων, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις μεγάλες δυνατότητες της πολωνικής αγοράς.

Παράλληλα στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε η 3η έκθεση Grekland Panorama στη Σουηδία, που διοργανώνει η North Events από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2016.

Με αφορμή και αυτήν την έκθεση, εκπρόσωποι των tour operators της Σκανδιναβίας παρουσίασαν τον απολογισμό της φετινής χρονιάς, που ήταν η καλύτερη στην ιστορία τους για την Ελλάδα, καθώς και τις προοπτικές για το 2016.

Πάντως, αυτό που τονίστηκε τόσο από τους Πολωνούς παριστάμενους τουριστικούς παράγοντες όσο και από τους Σουηδούς είναι ότι τα «αγκάθια» για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τις δύο προαναφερόμενες περιοχές είναι το προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα και η ενδεχόμενη αύξηση των τιμών λόγω εισαγωγής του ΦΠΑ 23% στις τουριστικές υπηρεσίες.

Πηγή: Ναυτεμπορική