Πορεία για τις μαθητικές μετακινήσεις στην Θέρμη

Πορεία στα «πράσινα φανάρια» στη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής πραγματοποιούν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Θέρμης, ζητώντας να λυθεί άμεσα το πρόβλημα μετακίνησης που αντιμετωπίζουν 3000 μαθητές της περιοχής.

 

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Δυστυχώς λύνεται αφού έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και μετά. Τα 17 συνολικά σχολεία της περιοχής βρίσκονται μακριά από τους οικισμούς του Δήμου Θέρμης , έτσι η μετακίνηση των μαθητών μπορεί να γίνει μόνο με μεταφορικό μέσο» εξήγησε στο Radio1d.gr ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Λυκείου Θέρμης και μέλος του 2ου ΓΕΛ Θέρμης Νίκος Παναγιώτου.

 

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του επισημαίνει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη στο θεσμικό πλαίσιο ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των μαθητών, με πληθυσμιακές ηλικίες ή και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες , καθώς και με την απόσταση της κατοικίας του μαθητή από το σχολείο σε συνάρτηση με τη διάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών και τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για τη μετακίνηση.   

 

Εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Θέρμης καταθέτουν παράλληλα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για “παράβαση καθήκοντος” και για “ελλιπή φοίτηση” των μαθητών, ενώ έχει ήδη ενημερωθεί η Αστυνομία προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια τουλάχιστον κατά την είσοδο και έξοδο των μαθητών από τα σχολεία.

 

“Οι μαθητές αναγκάζονται να περπατούν στο δρόμο μαζί με τα αυτοκίνητα, ενώ περιμένουν την επιβίβασή τους στο σταθμό του ΟΑΣΘ στο ΙΚΕΑ για ώρα με αποτέλεσμα να κάθονται στις γύρω καφετέριες. Ακόμη κι όταν επιβιβάζονται στα λεωφορεία στοιβάζονται κατά εκατοντάδες. Η αναστάτωση που προκαλείται καθημερινά στον οικογενειακό προγραμματισμό είναι τεράστια. Το ζήτημα της έλλειψης ασφάλειας μεγάλο. Πριν από 2 χρόνια σημειώθηκε τροχαίο όπου μαθητής κινδύνεψε έξω από το σχολείο του”, λέει ο κ Παναγιώτου.

 

Οι γονείς περιμένουν την τροπολογία του Υπουργείου που θα δώσει το πράσινο φως για την ανανέωση των συμβάσεων με τους ίδιους λεωφορειούχους που εκτελούσαν και τις προηγούμενες χρονιές δρομολόγια. Δεν αποκλείεται και πάλι ακόμη και εάν ξεκινήσουν τα δρομολόγια να σταματήσουν διότι οι λεωφορειούχοι που τα αναλαμβάνουν δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τις προηγούμενες χρονιές που τα εκτέλεσαν. “Θύματα’ αυτής της κατάστασης παραμένουν μαθητές και οι οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν ένα ακόμη μεγάλο καθημερινό πρόβλημα στην πρόσβασή τους στη Δημόσια Εκπαίδευση.         

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr