Πώς υπολογίζεται το ωρομίσθιο σε φροντιστήρια & κέντρα ξένων γλωσσών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τι προβλέπει εγκύκλιος που αποτελεί εφαρμοστική οδηγία του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση για το κατώτατο νόμιμο ωρομίσθιο εκπαιδευτικών που εργάζονται στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών.
Κατώτατο νόμιμο ωρομίσθιο στα 6,70 ευρώ για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών, προβλέπει εγκύκλιος που αποτελεί εφαρμοστική οδηγία του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση. Η ρύθμιση αφορά περίπου 50.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι -όπως τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της στις 8 Νοεμβρίου- μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είχαν χάσει μέχρι και το 70% των αποδοχών τους.

«Τα όσα ορίζει η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελούν μια στοιχειώδη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται στα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών, αν και απαιτείται αυστηρή εποπτεία από τις αρχές της Πολιτείας σε ένα χώρο όπου επικρατεί ασυδοσία, αφού οργιάζει η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή», επισήμανε η ΟΙΕΛΕ. Η εγκύκλιος, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο πριν από τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών, προβλέπει, επίσης, τα εξής:

• Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν πλήρες ωράριο, δηλαδή 21 ώρες εβδομαδιαίως σύμφωνα με το άρθρο 30 του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση (Ν.4415/2016), λαμβάνουν τα πλήρη μηνιαία ένσημα, δηλαδή 25.

• Κάθε ώρα πάνω από τις 21 αμείβεται υπερωριακά με βάση τις διατάξεις τις εργατικής νομοθεσίας.

• Η διάρκεια της διδακτικής ώρας ορίζεται στα 45 λεπτά.

• Για τους εκπαιδευτικούς στα κέντρα ξένων γλωσσών οι μέρες διακοπών και αργιών ισχύουν, όπως προβλέπονται με την υπ. αριθμ. Δ5/5500/4-11-83 του υπουργού Παιδείας.