Πώς να διαχειριστείτε το άγχος

stress-antras-gynaika-krevati-laptop

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην καθημερινότητά μας αφού μας βοηθά να λειτουργούμε καλύτερα στη δουλειά μας ή στις σχέσεις μας. Το άγχος ‘με μέτρο’ μπορεί να είναι καλό, αλλά σε ‘υπερβολική ποσότητα’ μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχική όσο και στην σωματική μας υγεία.

Σε μια σχέση, στον γάμο αλλά και στις φιλίες μας, το άγχος μπορεί να προκληθεί λόγω έλλειψης χρημάτων, λόγω υποχρεώσεων σχετικά με τα παιδιά ή το σπίτι, την έλλειψη ύπνου, τους συγγενείς, την εργασία ή την κατάσταση της υγείας μας ή των κοντινών μας προσώπων. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε ένα γάμο ή σε μια συμβίωση αφού μας κάνει περισσότερο ευαίσθητους στα καθημερινά εμπόδια, στις διαφωνίες ή στις υποχρεώσεις. Το άγχος, επιπλέον,δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία με αποτέλεσμα να μην μας επιτρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένα ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίσει το άγχος μαζί ακολουθώντας 3 πρακτικές: Να δείχνουν κατανόηση και συμπαράσταση, να ζητούν βοήθεια ο ένας από τον άλλο καιαντιμετωπίζοντας μαζί σαν ομάδα το άγχος βρίσκοντας τρόπους για να λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργούν το άγχος. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, τα ζευγάρια μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος κάνοντας γυμναστική, κόβοντας το αλκοόλ και το κάπνισμα αλλά και κάνοντας δραστηριότητες μαζί που τους χαλαρώνουν και τους γεμίζουν με αισιοδοξία.

Πηγή: Καθημερινή