Πώς να μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός ευτυχισμένου παιδιού την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν ανοίγει το δώρο του και ενός ευτυχισμένου παιδιού καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται, τα εν λόγω χαμόγελα μπορεί να γίνουν πιο φευγαλέα. Αυτό έχει κάνει πολλούς γονείς να αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν – πέρα από τη δωροδοκία – ώστε το παιδί τους να είναι πραγματικά ευτυχισμένο. Επικεντρωθείτε λιγότερο στην πίεση της επιτυχίας και ακολουθήστε τις παρακάτω έξι συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας είναι ευτυχισμένο στη ζωή του.

Δημιουργήστε ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον

Για να έχετε ένα αισιόδοξο παιδάκι με αυτοπεποίθηση, δημιουργήστε ένα σπίτι στο οποίο θα αισθάνεται ασφάλεια για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα μπορεί να αφήνει ελεύθερα τα συναισθήματα και τις ανησυχίες του και έτσι θα οικοδομηθεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ σας. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μεγαλώσει και να γίνει ένας ευτυχισμένος ενήλικας, θα πρέπει να το αφήσετε να γνωρίσει τον εαυτό του και να μάθει τι πραγματικά του αρέσει και όχι τι αρέσει σε εσάς.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα

Όταν λέμε πρόγραμμα δεν εννοούμε τα χόμπι ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες όπως μπαλέτο, ποδόσφαιρό, καράτε κ.α. (που η αλήθεια είναι ότι περισσότερο αρέσουν σε εσάς, παρά στο παιδί) αλλά την καθημερινή ρουτίνα. Το παιδί καλό είναι από μικρό να έχει ένα πρόγραμμα για να κοιμάται συγκεκριμένες ώρες και να έχει έναν ξεκούραστο ύπνο. Οι θετικές επιδράσεις του ύπνου θα τον βοηθήσουν περνάει καλύτερα στον παιδικό σταθμό ή να είναι καλύτερος στο σχολείο και να μάθει να διαχειρίζεται το χρόνο του ως ενήλικας.

Διδάξτε μια αισιόδοξη προοπτική

Ένα παιδί που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με αισιοδοξία και όχι απαισιοδοξία είναι λιγότερο πιθανό να πάθει κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή. Αυτό επειδή θα μπορεί να αξιολογήσει ό, τι συμβαίνει γύρω του, χωρίς να λαμβάνει πάντα το πρόβλημα προσωπικά και να επηρεάζεται έτσι η αυτοεκτίμηση του.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η θετική στάση απέναντι στα πράγματα συνδέεται με τη συναισθηματική ευεξία και βοηθάει τα παιδιά να επιμένουν στους στόχους τους. Ένας τρόπος για να το καταφέρετε αυτό είναι κατά τη διάρκεια του δείπνου να ρωτάτε το παιδί να σας πει ένα πράγμα για το οποίο είναι ευγνώμων εκείνη την ημέρα. Είναι μια συνήθεια που δημιουργεί θετικά συναισθήματα.

Αφήστε το να είναι παιδί

Σε μια εποχή με απαιτητικά ωράρια, εθισμό στην τεχνολογία και έμφαση στην τελειότητα, η ώρα του παιχνιδιού είναι υψίστης σημασίας. Όχι μόνο προσφέρει στο παιδί την ευκαιρία να αποσυμπιεστεί από την ένταση της ημέρας και να χωνέψει όλα αυτά που έχει μάθει, αλλά προωθεί επίσης τη δημιουργικότητα, τις κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες, τη συναισθηματική δύναμη και τη γνωστική λειτουργία. Κάθε παιδί χρειάζεται την ευκαιρία να εκτονώσει το θυμό του χωρίς να ανησυχεί για τα τελικά αποτελέσματα όπως π.χ για το σκορ σε ένα άθλημα.

Εξερευνήστε τον κόσμο

Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι μικρό, μπορείτε να προσθέσετε νόημα στη ζωή του, διδάσκοντας τη σημασία του εθελοντισμού. Εξερευνήστε την περιοχή σας και μάθετε στο παιδί ότι ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι το δικό σας μικρό «σύμπαν».

Αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της εκτίμησης.

Δώστε έμφαση στην προσπάθεια

Επαινέστε το παιδί για την προσπάθεια και όχι για το αποτέλεσμα. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι μελέτες συνδέουν την αυτοεκτίμηση με την ευτυχία. Εστιάστε λοιπόν στον θετικό έπαινο και όχι στην τελειότητα. Αν δίνετε συγχαρητήρια στο παιδί σας μόνο με βάση του αποτελέσματος, τότε όχι μόνο θα φοβάται μήπως αποτύχει αλλά θα είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβει νέες προκλήσεις. Ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα, τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια, την επιμονή για την επίτευξη ενός σκοπού και όχι τόσο το ίδιο το επίτευγμα.