Πως θα αποφύγετε τα κιλά των γιορτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η περίοδος των εορτών είναι συχνά μια ευκαιρία για υπερβολές. Για να σας βρει η νέα χρονιά ξεκούραστους, αναζωογονημένους και χωρίς επιπλέον βάρος, διαβάστε με προσοχή και ακολουθήστε τις παρακάτω 10 απλές συμβουλές!

1. Αποφύγετε να παραλείπετε γεύματα επειδή σκοπεύετε να φάτε παραπάνω σ’ ένα εορταστικό γεύμα. Ένα σωστό πρωινό και τα ενδιάμεσα σνακ είναι πολύ σημαντικά για να ξεπεράσετε οποιοδήποτε αίσθημα κούρασης και να ρυθμίσετε την όρεξη ανάμεσα στα γεύματα.

2. Ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες πριν το εορταστικό γεύμα θα σας βοηθήσει να ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που θα φάτε. Αν θέλετε να έχετε μαζί σας ένα υγιεινό σνακ, μπορείτε να δοκιμάσετε τα προϊόντα Eurodiet της σειράς Evolution, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες. Έχετε ένα προϊόν Eurodiet και πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν το εορταστικό γεύμα.

3. Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα και πρωτεΐνη (κρέας, πουλερικό, ψάρι) και στη συνέχεια περάστε στα συνοδευτικά του γεύματος που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως ρύζι, πατάτες, ψωμί). Αποφύγετε να ξεκινήσετε το εορταστικό γεύμα με ψωμί ή τηγανητά ορεκτικά γιατί θα σας «ανοίξουν» την όρεξη.

4. Φτιάξτε τις σωστές αναλογίες στο πιάτο σας. Φροντίστε το ½ του πιάτου να καταλαμβάνεται από λαχανικά και το ¼ με την πρωτεΐνη. Στο ¼ που απομένει συμπληρώστε με μικρή ποσότητα από 2-3 πιάτα της αρεσκείας σας που περιέχουν υδατάνθρακες. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λαχανικών θα προάγει τον κορεσμό και θα συμβάλει στη ρύθμιση της μεταγευματικής γλυχαιμίας που θα προκληθεί από το εορταστικό γεύμα.

5. Εάν αποφασίσετε να φάτε γλυκό, καλύτερα είναι να το κάνετε αμέσως μετά το γεύμα, γιατί οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες του γεύματος θα καθυστερήσουν την απορρόφηση των σακχάρων τους. Επίσης καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να περιορίσετε στο γεύμα την κατανάλωση αμυλούχων και επεξεργασμένων δημητριακών όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτα.

6. Αν οργανώσετε εσείς το εορταστικό τραπέζι, υπολογίστε από πριν τις ποσότητες τροφίμων που θα μαγειρέψετε, φτιάξτε μία λίστα με τις αγορές σας και ακολουθήστε την. Αν συνηθίζετε να τρώτε καθώς μαγειρεύετε, προσπαθήστε την ώρα αυτή να μασάτε τσίχλα.

7. Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ συντείνει στην αύξηση βάρους, ιδιαίτερα τα ποτά που αναμιγνύονται με αναψυκτικά με ζάχαρη. Επιλέξτε καλύτερα το κρασί και απολαύστε το αργά. Η συστηματική εναλλαγή ενός ποτηριού νερό και ενός ποτηριού αλκοολούχου μπορεί «να σας κρατήσει» για ώρα.

8. Διαθέστε για το γεύμα τουλάχιστον 20 λεπτά. Μασάτε καλά κάθε μπουκιά απολαμβάνοντας τις γεύσεις. Έτσι βοηθάτε το σώμα σας να στέλνει έγκαιρα το μήνυμα στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε και να σταματήσετε. Μάθετε να τρώτε τόσοαργά, ώστε να μπορείτε να κουβεντιάζετε με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι.

9. Μάθετε μέσα από τη φάση 3 της μεθόδου Eurodiet πώς να εξισορροπείτε την πρόσληψη και την κατανάλωση θερμίδων και πώς θα πρέπει να συνδυάζετε τα τρόφιμα διαφορετικών ομάδων μεταξύ τους. H μέθοδος Eurodiet επιτρέπει το συνολικό επαναπρογραμματισμό της διατροφής υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία υγείας.

10. Χαρείτε τη μαγεία των Χριστουγέννων περπατώντας παρέα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Ένας ελαφρύς περίπατος συστήνεται μετά από ένα εορταστικό γεύμα, καθώς βοηθάει την μείωση της μεταγευματικής αύξησης του σακχάρου.