POS βιώνουμε το deja vu

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ PANAGOPOULOS GIANNIS

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ PANAGOPOULOS GIANNIS

«Στις αρχές του 2011 θα είναι έτοιμη η φοροκάρτα αγορών, αναφέρει ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Δ. Σπινέλης, η οποία θα είναι και ανώνυμη και προαιρετική (για τον κάτοχο), αλλά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κάρτα θα “περνά” από το μηχάνημα των πιστωτικών καρτών (POS) των καταστημάτων και θα ενημερώνεται αυτόματα η ΓΓΠΣ για το ύψος των πωλήσεων της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία».

Ψυχραιμία! Δεν μπερδέψαμε τον χρόνο, ούτε τον επικεφαλής της ΓΓΠΣ. Το ανωτέρω αποτελεί απόσπασμα παλιότερου δημοσιεύματος της «Ν». Στις αρχές του… 2011 θα ήταν έτοιμη η φοροκάρτα, καθώς το δημοσίευμα είναι της 5ης Οκτωβρίου 2010 και φυσικά, σήμερα, επικεφαλής της ΓΓΠΣ δεν είναι ο κ. Σπινέλης, ο οποίος έχει αποχωρήσει προ ετών, πριν να δει την ευρεία χρήση των POS.

Όμως, παρότι το δημοσίευμα είναι ηλικίας σχεδόν έξι ετών, θα μπορούσε να ήταν σημερινό, εάν αλλάξει η ημερομηνία και το όνομα του επικεφαλής της ΓΓΠΣ. Το deja vu, που λένε οι Γάλλοι, το βιώνουμε εξαιτίας των διαδοχικών ηγεσιών του ΥΠΟΙΚ, που έξι χρόνια τώρα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εφαρμόσουν την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το τελευταίο από τα κυλιόμενα χρονοδιαγράμματα προέβλεπε πως το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιζόταν και θα ήταν νόμος του Κράτους από τις αρχές Αυγούστου, αλλά τελειώνει ο μήνας και ακόμη είμαστε στην αφετηρία.
Σήμερα, το θέμα κολλάει μεταξύ ΥΠΟΙΚ και τρόικας στο αν θα είναι ακατάσχετος ο ειδικός λογαριασμός των επαγγελματιών και μέχρι να λυθεί θα έχει περάσει όχι μόνο η τρέχουσα θερινή περίοδος, αλλά ίσως και η επόμενη. Το «ακατάσχετο» είχε υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να δελεάσει τους επαγγελματίες να χρησιμοποιούν τα POS και η πρότασή του έγινε δεκτή από τους φορείς.

Προέβλεπε πως ο ειδικός λογαριασμός που θα πιστώνεται με τις αγορές των καταναλωτών θα είναι ακατάσχετος έναντι εφορίας, ασφαλιστικών ταμείων και τραπεζών. Όμως, οι θεσμοί, βλέποντας το θέμα πιο ψύχραιμα, δεν το δέχονται και επισημαίνουν πως υπάρχει κίνδυνος να διογκωθούν περαιτέρω τα χρέη προς Δημόσιο, Ταμεία, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια, αφού οι τρεις φορείς δεν θα έχουν στα χέρια τους την απειλή της κατάσχεσης των συγκεκριμένων επαγγελματικών λογαριασμών.

Κοντολογίς, ένα μέτρο που θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ακόμη καρκινοβατεί, χωρίς εμφανή λόγο. Αν σήμερα έχει επεκταθεί ακόμα και σε μικρά χωριά η χρήση των POS, αυτό οφείλεται στα capital controls και ήταν μια αναγκαστική επιλογή για επαγγελματίες και καταναλωτές.

Πηγή: Ναυτεμπορική