Πότε θα επιβληθούν πρόστιμα στις εγχώριες τράπεζες;

Μπροστά σε πρόστιμα που φτάνει τα 1,5 δισ. δολάρια βρίσκεται η Deutsche Bank για χειραγώγηση του Libor, σύμφωνα με τους Financial Times. Στην Ελλάδα, επίκειται συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών που θα ικανοποιεί την τραπεζοκρατία αλλά όχι βέβαια τον ελληνικό λαό και δη τους δανειολήπτες (πολίτες). 

 

Ας δούμε τί  γίνεται στη Γερμανία. Ο ελεγκτικός μηχανισμός αποφασίζει να λειτουργήσει. Γίνεται μια κάποια έρευνα και τελικά αποφασίζεται ότι πράγματι η Deutsche Bank χειραγωγεί το Libor. 

 

Το LIBOR είναι το επιτόκιο προσφοράς στο οποίο οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες στο Λονδίνο δανείζονται κεφάλαια (ευρωδολάρια) μεταξύ τους. Χρησιμοποιείται επίσης σαν επιτόκιο αναφοράς για τον καθορισμό πολλών άλλων κυμαινόμενων επιτοκίων σε πολλές αγορές του κόσμου. Είναι με άλλα λόγια ένα διατραπεζικόεπιτόκιο. Το LIBOR, σαν διατραπεζικό επιτόκιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει μία εκτίμηση στις τράπεζες του οριακού κόστους άντλησης νέων κεφαλαίων. Η διατραπεζική αγορά δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να ισορροπήσουν την εισροή καταθέσεων με την ζήτηση για δάνεια.

 

Παράδειγμα:
Μία τράπεζα με νέες καταθέσεις και καμία άμεση ζήτηση για δάνεια μπορεί να κάνει μία κατάθεση στην διατραπεζική αγορά και να έχει μία απόδοση στα κεφάλαια της, ή μία τράπεζα με άμεση ζήτηση για δάνεια και χωρίς νέες καταθέσεις μπορεί να αντλήσει προσωρινά κεφάλαια.

O γερμανικός κολοσσός δια της χειραγώγηςη είχε απίστευτα κέρδη, αλλά τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές και βρετανικές αρχές για το ζήτημα, ενώ στο στόχαστρο είναι και μια θυγατρική του.
 

Η Deutsche Bank έχει ήδη καταβάλει πρόστιμο ύψους 735 εκατ. ευρώ για «παρεμβάσεις» στο Euribor.

Παράλληλα, αμερικανικές αρχές ερευνούν τις δραστηριότητες της γερμανικής τράπεζας σε δυο ακόμη περιπτώσεις, μια εκ των οποίων αφορά συναλλαγματικές ισοτιμίες.

 

Βέβαια, τα λεφτά της Deutsche Bank δεν ανήκουν στους τραπεζίτες της ή στην κυβέρνησή της αλλά στον γερμανικό λαό. 

 

 

Ανέλεγκτες οι αφερέγγυες εγχώριες τράπεζες

Για να δούμε τώρα τί γίνεται στην περίπτωση των εγχωρίων τραπεζών. Ουδείς ελεγκτικός μηχανισμός ούτε καν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δεν διανοείται να τις ελέγξει. Το σύστημα αρπαγής της περιουσίας του λαού της Ελλάδας και απόδοσής του στους κερδοσκόπους λειτουργεί τέλεια και μάλιστα με κυβέρνηση Αριστεράς που μετατρέπεται όσο περνά ο καιρός σε υποχείριο των τραπεζιτών. 

 

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κοροϊδία του λαού της συνεχίζεται προκλητικά και όλοι την αποσιωπούν. 

 

Μετά το δώρο της κυβέρνησης να διαθέσει όλα τα αποθεματικά του Δημοσίου στην ελεγχόμενη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα κατά τα άλλα της Ελλάδας, η ΕΚΤ με τη σειρά της αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες Η νέα αύξηση οδηγεί το όριο στα 75,5 δισ. ευρώ, έναντι των 74 δισ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. 

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εξαντλήσει το παραπάνω όριο και παραμένει ένα περιθώριο ασφαλείας 2,9 δισ. ευρώ, δηλαδή για μία εβδομάδα θα μπορούν να έχουν ένα περιθώριο άντλησης επιπλέον ρευστότητας 2,9 δισ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το δ.σ. της ΕΚΤ για να εκτιμηθεί η κατάσταση των κατά τα άλλα ελληνικών τραπεζών για να εξετάσει τί άλλο μπορεί να κάνει για να τις προστατέψει. 

 

Την προστασία φυσικά και την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης του ELA θα την πληρώσει ο λαός της Ελλάδας.

 

Σε αυτόν θα την χρεώσει η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, όπως συνέβη, άλλωστε, και 

 

Για αυτό το λόγο δεν είναι τυχαία η δήλωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σε συνέντευξή του σε ξένο ΜΜΕ ότι με επιστροφή στην δραχμή, θα κατέρρεαν οι τράπεζες. 

 

Δεν έχει σημασία αν καταρρεύσει ο ελληνικός λαός και γίνει δούλος των τραπεζών που με τη σειρά τους υποδουλώθηκαν πλήρως στους υποτιθέμενους δανειστές – δηλαδή τους μεγάλους γκάγκστερ. 

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ισχυρίστηκε, άλλωστε ότι οι εγχώριες τράπεζες είναι φερέγγυες. 

 

Δεν έχει σημασία αν είναι οι πιο υπερτοκογλυφικές τράπεζες στην ευρωζώνη και δεν τις ελέγχει και δεν τις επιβάλλει πρόστιμα κανείς. 

 

Δεν έχει σημασία αν τα μέλη των δ.σ. των τραπεζών νυν και πρώην προστατεύονται με νόμο για τα σκάνδαλα, στα οποία πρωταγωνίστησαν, και για τα θαλασσοδάνεια που μοίρασαν σε φίλους. 

 

Δεν έχει σημασία αν όλα τα εγκλήματα των τραπεζιτών τα χρεώνεται ο ελληνικός λαός. 

 

Αρκεί να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες. 

 

‘Για τον Ελληνα δανειολήπτη (πολίτη) δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα απολύτως. Ισα ίσα όσο παραμένει έρμαιο των τραπεζών, τόσο πιο καλά για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υπερχρέωσης της κοινωνίας. 

 

Πότε οι κυβερνώντες σε Ελλάδα και Ευρώπη θα σταματήσουν να βάζουν λεφτά των λαών της Ευρώπης στο βαρέλι χωρίς πάτο των τραπεζών;

 

Δανειολήπτες (πολίτες) ας παραμείνουμε ενωμένοι γιατί ο αγώνας συνεχίζεται. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr