Πού πήγαν τα λεφτά των δανειοληπτών από το ν. 128/75;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννη Σαρίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών και θέμα την εισφορά του νόμου 128/1975.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Σαρίδης ανέφερε, πως με νόμο του 1975 εξακολουθεί να επιβάλλεται μια ποσοστιαία επιβάρυνση στα πάσης φύσεως επιτόκια καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Σκοπός της εισφοράς αυτής, η οποία βαρύνει το δανειολήπτη, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο, το οποίο θα πριμοδοτούσε τον δανεισμό των εξαγωγικών επιχειρήσεων, πράγμα  που πλέον, από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ζήτησε να μάθει, σε ποιο ύψος ανήλθαν τα έσοδα από την εισφορά κατά τα έτη 2015 και 2016, τα οποία τηρούνται σε ειδικό λογαριασμό εκτάκτων εσόδων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, και που διοχετεύθηκαν ή σχεδιάζεται να διοχετευθούν αυτά από την Κυβέρνηση.

Απαντώντας από πλευράς Κυβέρνησης, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ευχαρίστησε το Βουλευτή για την ερώτησή του, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ορθότητα των λεγομένων του κ. Σαρίδη. Προσέθεσε, ότι με διάταξη του νόμου 4336/2015 άλλαξαν οι αποδέκτες της εισφοράς, η οποία πλέον αποδίδεται σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος παρέθεσε τα ύψη των εσόδων και των αποδόσεων για την προηγούμενη διετία:

2015

Έσοδα: 436 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Απόδοση: 65 εκατομμύρια ευρώ περίπου (44 εκ. για στέγαση παλιννοστούντων, 12 εκ. για αποζημίωση πυροπλήκτων και 5 εκ. σεισμοπαθών, καθώς και άλλα ποσά για πλημμυροπαθείς και αποκατάσταση  διατηρητέων κτηρίων).

2016 (εκ παραδρομής προφανώς, ο Υπουργός ανέφερε το 2017)

Έσοδα: 416 εκατομμύρια ευρώ περίπου

Απόδοση: 110 εκατομμύρια ευρώ περίπου (18 εκ. σε πυρόπληκτους, 8 σε σεισμοπαθείς, 56 εκ. για στέγαση παλιννοστούντων).

Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως το σύνολο των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, ενώ τόνισε την ανάγκη ύπαρξης αποθεματικού για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης, μεγάλης κλίμακας, περιβαλλοντικής καταστροφής.

Στη δευτερολογία του ο κ. Σαρίδης τόνισε πως λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της Χώρας είναι υποχρεωμένος να κάνει τέτοιες ερωτήσεις, καθώς οφείλει να γνωρίζει που πηγαίνει και το τελευταίο ευρώ του Φορολογουμένου, ενώ έθεσε μία άλλη διάσταση του θέματος:

Παρουσίασε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής έγγραφο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς το Τμήμα Ειδικών Χρηματοδοτήσεων της Διεύθυνσης Χρηματοδοτικής Πολιτικής, το οποίο αναφέρει, ότι τα έσοδα από την εισφορά παρακολουθούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αποτελούν έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού και κατά συνέπεια δεν εμφανίζουν κωδικό εισόδου.

Ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης στη συνέχεια ζήτησε να μάθει, πως μπορεί να γίνεται διαχείριση χρημάτων, τα οποία δεν έχουν κωδικό εσόδου και γιατί οι, επανειλημμένως ανακεφαλαιοποιημένες, τράπεζες εξακολουθούν να εισπράττουν τη συγκεκριμένη – αχρείαστη όπως πιστεύει – εισφορά.

Ανταπαντώντας ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως δεν υπάρχει διαφωνία με το Βουλευτή, ο οποίος ορθώς κάνει τέτοιου είδους ερωτήσεις. Ανέφερε πως πρόκειται για εισφορά και όχι φόρο και μετράται διαφορετικά από το Γενικό Λογιστήριο, ενώ επανέλαβε πως στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών παρατίθενται με διαφανή τρόπο όλες οι δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν.

Η παραπάνω παρέμβαση του Ιωάννη Σαρίδη δεν είναι η πρώτη που αφορά σε ζητήματα προστασίας δανειοληπτών, καθώς έχουν προηγηθεί κι άλλες , ειδικά σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος κύριο Χαράλαμπο Περβανά . Ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης δεσμεύεται πως θα μελετήσει το θέμα της συγκεκριμένης εισφοράς στη νέα διάσταση που έλαβε από τις απαντήσεις του κ. Τσακαλώτου και, αν χρειαστεί, θα επανέλθει στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ή της Νομοθετικής Διαδικασίας.