Πούτιν: Απειλεί με μείωση εξαγωγών φυσικού αερίου την Ευρώπη

Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εάν η Ουκρανία κλέψει φυσικό αέριο από τον αγωγό φυσικού αερίου για να καλύψει τις δικές της ανάγκες, προειδοποίησε την Πέμπτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι είναι «αισιόδοξος» ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν εκεί.

Η Ρωσία, η χώρα από την οποία λαμβάνει η Ουκρανία το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει, όπως και η Ευρώπη, διέκοψε την παροχή αερίου στο Κίεβο στις 16 Ιουνίου έπειτα από μια διαμάχη σχετικά με το χρέος της Ουκρανίας προς τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο και με τον χειμώνα να πλησιάζει, εκφράζεται ανησυχία ότι η Ουκρανία θα αναγκαστεί να πάρει φυσικό αέριο από τον αγωγό που περνάει από τη χώρα και έχει ως προορισμό την Ευρώπη.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξει κρίση για την οποία θα μπορούν να κατηγορηθούν οι ρώσοι συμμετέχοντες στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας» είπε ο Πούτιν στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σερβία. Προειδοποίησε, όμως, για τους κινδύνους στον τομέα της «διαμετακόμισης».

«Εάν δούμε ότι οι ουκρανοί εταίροι μας, όπως και το 2008, ξεκινήσουν να αφαιρούν φυσικό αέριο χωρίς άδεια από το σύστημα του αγωγού εξαγωγών, εμείς -όπως και το 2008- θα μειώσουμε εν συνεχεία την κλεμμένη ποσότητα, κάτι που θα έχει συνέπειες στην παροχή (φυσικού αερίου)» δήλωσε.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παρέμβει για να αποτρέψει ελλείψεις στον εφοδιασμό με αέριο φέτος τον χειμώνα, σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία προκαλέσει προσκόμματα στη ροή από τη Ρωσία, έδειξαν τα αποτελέσματα των «ελέγχων αντοχής» που διεξήχθησαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ παρουσίασε τα αποτελέσματα των ελέγχων οι οποίοι διεξήχθησαν στα 28 κράτη μέλη και 10 γειτονικές χώρες, ώστε να εκτιμηθεί πόσο ευάλωτη θα αποδεικνυόταν η Ευρώπη σε περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να διακόψει τις προμήθειες για μια περίοδο έξι μηνών.

 

«Εάν συνεργαστούμε, επιδείξουμε αλληλεγγύη και εφαρμόσουμε τις προτάσεις αυτής της έκθεσης, κανένα νοικοκυριό δεν θα αναγκαστεί να παγώσει αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Έτινγκερ.

 

Εάν οι δυνάμεις της αγοράς δεν αρκέσουν για να εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες για να εφοδιάζονται όλοι οι αρχές θα μπορούσαν να επέμβουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων.

«Μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά πρέπει να είναι η καθοδηγητική αρχή, με μέτρα εκτός αγοράς -για παράδειγμα την διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων, την αναγκαστική αλλαγή καυσίμων ή την περικοπή της ζήτησης- να επιβάλλονται μόνον όταν η αγορά αποτυγχάνει», τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

 

«Την ευθύνη (για μια επέμβαση στην αγορά) πρέπει να την μοιράζονται οι αρχές και ο κλάδος μέσω της εφαρμογής του Κανονισμού για τα Μέτρα Κατοχύρωσης της Ασφάλειας Εφοδιασμού με Αέριο» (του 2010), αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

 

Η Κομισιόν εργάζεται σε σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. Ανάμεσα στους σχεδιασμούς της ΕΕ είναι μέτρα απαγόρευσης της εξαγωγής αερίου ή περιορισμού της χρήσης του από τις βιομηχανίες ώστε να προστατευθούν τα νοικοκυριά.

 

Αν και τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται ακόμη οι αποθηκευμένες ποσότητες αερίου και η μείωση των τιμών έχουν συμβάλει πολλές χώρες στην Ευρώπη να έχουν κάνει τις προετοιμασίες τους για το χειμώνα, εάν διαταραχθούν οι προμήθειες η Ρωσία θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή η Βρετανία.